Turski sud osudio Britanca na sedam i po godina zatvora

Izvor: B92, 15.Sep.2018, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski sud osudio Britanca na sedam i po godina zatvora

Turski sud osudio je jednog Britanca, uhapšenog lani, na sedam i po godina zatvora zbog pripadnosti kurdskoj grupi koja se u Turskoj smatra terorističkom.

To je prenela turska privatna agencija DHA.

Britanac Džo Robinson uhapšen je u julu 2017. dok je bio na godišnjem odmoru u Turskoj. Stavljen je u pritvor jer je objavio fotografije pripadnika kurskih snaga u Siriji, koje Ankara smatra teroristima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Te snage imaju podršku SAD u borbi protiv džihadista Islamske države. Robinson je potom pušten na uslovnu slobodu a nije bio na sudu iz zdravstvenih razloga, navela je agencija.

Britanac ostaje na slobodi u očekivanju žalbe na presudu. Britansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je spremno da pruži "konzularnu pomoć" svom državljaninu u Turskoj.

Robinsonova devojka, bugarske nacionalnosti, uhapšena je u julu prošle godine zajedno s njim, ali je takođe puštena na uslovnu slobodu.

Ona je osuđena na godinu dana i deset meseci zatvora zbog širenja terorističke propagande, ali se trenutno nalazi u Engleskoj. Prema pisanju britanskih medija, Robinson je bivši vojnik koji je bio u Avganistanu na službi 2012, a kasnije 2015. u Siriji kao medicinsko osoblje kurdskim snagama. Robinson je uhapšen po povratku Veliku Britaniju zbog navodnih veza s nekim terorističkim grupama, ali je ubrzo oslobođen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.