Turiste u Pirot dovode kultura, tradicija i gostoljubivost domaćina

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turiste u Pirot dovode kultura, tradicija i gostoljubivost domaćina

Broj turista koji dolaze u Pirot u protekloj deceniji povećan je čak pet puta. Zbog toga je republička komisija za kategorizaciju Pirot nedavno proglasila za turističko mesto treće kategorije.
Ni hladni zimski dani nisu prepreka za turiste. Najviše ih je tokom vikenda i praznika. U Pirot dolaze iz celog sveta, a najbrojnije su komšije iz Bugarske.

"Mnogo je dobro i lepo ovde u Pirotu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Za nas Bugare je prilično jeftino. Ljudi su dobri i jako ljubazni", kaže jedan turista iz Bugarske.
Osim lokalnih specijaliteta i Stare planine, turiste u Pirot najviše privlače kulturno-istorijski spomenici. Najposećenija je rekonstruisana tvrđava, a muzej Ponišavlja prošle godine prodao je rekordni broj karata.
"Svakako je najbitnije da i tvrđava i muzej budu prepoznatljivi turistima, posetiocima sa strane, da im ostanu u sećanju i da što više približe našu kulturu ljudima sa strane", kaže Nenad Jovanović, kustos muzeja Ponišavlja.
Broj smeštajnih kapaciteta u Pirotu je za deset godina upetostručen. Kako bi se zadovoljile potrebe turista, izgrađeni su novi, a rekonstruisani i prošireni stari ugostiteljski objekti.
"Naše kolege dosta ulažu u izgled objekta u kvalitet usluge i hrane i to nam sada daje i veći broj gostiju koji dolaze kod nas", navodi ugostitelj Branko Tošić.
Prošle godine registrovano je više od 40 hiljada noćenja. To je pored kvaliteta usluga bilo presudno da Pirot zvanično postane turističko mesto.
"Mislim da je ovo samo dodatni motiv da nastavimo sa razvojem turizma, sa ulaganjem u turističku infrastrukturu i drugu putnu infrastrukturu i, naravno, prezentacije i promocije turističke ponude grada Pirota. Otvoren je auto-put što nama posebno znači, blizina niškog i sofijskog aerodroma, a i sama definicija i identitet turističke ponude grada Pirota koji ima tradiciju, kulturu i običaje, dovodi do toga da ljudi, posetioci i turisti sve više dolaze Pirot", kaže Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.
Pirot se kao turistička destinacija sa svojom okolinom nalazi u i strategiji razvoja turizma Republike Srbije do 2025. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.