Tukididova zamka: Treći svetski rat vodiće se...

Izvor: B92, 23.Feb.2016, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tukididova zamka": Treći svetski rat vodiće se...

Opasnost od Trećeg svetskog rata preti u Južnokineskom moru gde bi jedna nadolazeća sila (Kina) i jedna koja se bliži svom zalasku (SAD) mogle da ukrste oružje.

To je ocena novinara britanskog Independenta Piter Pouphema.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu i u mnogim aspektima svoje spoljne politike mogu se smatrati militarističkom nacijom. Kina je, pak, uverljivo druga po potrošnji za vojsku i svoj budžet iz godine u godinu znatno povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pokušava da razvije vojnu tehnologiju koja može da parira američkoj, piše Pouphem u autorskom članku.

Pre skoro tri nedelje Američki razarač s navođenim projektilima plovio je unutar 12 nautičkih milja od ostrva u Južnom kineskom moru za koji Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde da je njihov, u sklopu operacije kojom se pokušava onemogućiti ograničavanje slobodne plovidbe. Kina, pak, smatra svojim veći dio Južnokineskog mora, preko kog se svake godine odvija svetska trgovina veća od pet miliona dolara.

Pouphem smatra da ovde obe države upadaju u takozvanu "Tukididovu zamku" nazvanu po grčkom istoričaru i generalu koji je u svom velikom delu "Istorija Peloponeskog rata" opisao rat između Atine i Sparte, u kom je i sam učestvovao. Tukidid je izneo tezu po kojoj je jedan od glavnih uzroka rata bio uspon Atone, koji je uzbunio Spartu - što je prema njemu učinilo rat neizbežnim.

Sličan poredak i odnos snaga svet je vidio i pred početak Prvog svetskog rata kada je Britansko carstvo s nepoverenjem i čak otvorenim neprijateljstvom gledalo na uspon Nemačkog carstva. Britanski novinar smatra da se slična situacija ponavlja i danas kada Amerikanci sa sve većim nepoverenjem gledaju prema ekonomskom i vojnom usponu Kine. Da nije reč samo o rečima jednog novinara, svedoči i izjava kineskog predsednika Ksi Jinpinga kada je prošle godine u Sijetlu komentirao mogućnost "Tukididove zamke":

"Kina želi da produbi svoj odnos sa SAD po pitanju razvoja obe zemlje, kao i strateških ciljeva. U svetu ne postoji Tukididova zamka. Ali, ako će velike zemlje konstantno ponavljati iste strateške pogreške, mogle bi za sebe stvoriti takve zamke - rekao je Jinping.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tukididova zamka: Treći svetski rat vodiće se...

Izvor: Vesti-online.com, 23.Feb.2016

Opasnost od Trećeg svetskog rata preti u Južnom kineskom moru gde bi jedna nadolazeća sila - Kina, i jedna koja se bliži svom zalasku - SAD, mogle da ukrste oružje...Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu i u mnogim aspektima svoje spoljne politike mogu se smatrati militarističkom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.