Tročanji će govoriti o proširenju pred Evropskim parlamentom

Izvor: B92, 19.Sep.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tročanji će govoriti o proširenju pred Evropskim parlamentom

Strazbur -- Kandidat za novog komesara za susedstvo i proširenje Laslo Tročanji 1. oktobra odgovaraće na pitanja evropskih parlamentaraca.

Evropski parlament mora da se izjasniti o sposobnostima i spremnosti svih novoimenovanih komesara, odnosno da prihvati ili odbaci njihove nominacije.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i lideri parlamentarih grupa odredili su detaljan raspored saslušanja svih 26 članova novog tima Evropske komisije.

Saslušanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će trajati od 30. septembra do 8. oktobre pred različitim parlamentarnim odborima.

U skladu sa dobijenim resorom predloženi komesar za proširenje i susedsku politiku Laslo Tročanji 1. oktobra u večernjim satima naći će se pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Predloženi šef diplomatije EU i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel odgovaraće na pitanja članova Spoljnopolitičkog odbora 7. oktobra.

Kandidati za komesare će se suočiti sa temeljnim pitanjima o njihovim veštinama i podobnosti, kao i o njihovoj sposobnosti i spremnosti da se bave problemima građana i rade na programu koji je predstavila novoimenovana predsednica Ursula fon der Lajen”, poručio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Prema EU procedurama Evropski parlament ima poslednju reč kada je u pitanju imenovanje novog tima Evropske komisije zajedno sa predsednikom.

Novoimenovana predsednica Ursula fon der Lajen već je dobila podršku evropskih parlamentarca, dok preostalih 26 članova tima koje je ona predložila tek treba da prođu saslušanja.

Napominje se da postoji mogućnost da, kao i prilikom prethodnih evropskih izbora, Evropski parlament odbaci neke od predloženih komesara i zatraži njihovu zamenu.

U Evropskom parlamentu kažu da će dodatna saslušanja ili saslušanja alternativnih komesara, u slučaju da neko od predloženih komesara bude odbačen, biti održana 14. i 15. oktobra.

Za 15. oktobar predviđen je sastanak predsednika parlamentarnih odbora koji će proceniti ishode svih saslušanja i zaključne preneti Konferenciji predsednika koja bi do 17 oktobra trebalo da da finalnu ocenu, zaključi saslušanja ili po potrebi zatraži dalje korake.

Evropski parlament bi 23. oktobra trebalo da na plenarnom glasanju u Strazburu da finalno ”zeleno svetlo” za novi sastav Evropske komsije.

Nova Komisija bi svoj mandat od 5 godina trebalo da započne 1. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.