O MHE: Zaštita prirode PRIORITET, ima licemernih

Izvor: Mondo, 25.Jul.2019, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O MHE: Zaštita prirode PRIORITET, ima licemernih

MInistri Aleksandar Antić i Goran Trivan odgovarali na poslaničko pitanje o malim hidroelektranama. Antić o slučaju Paraćina i "neprincipijelnoj kampanji". Dozvole su do sada izdavale lokalne samouprave, ubuduće STRIKTNO o ekologiji.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da država neće rušiti do sada izgrađene male hidroelektrane, ali da je namera da se ti objekti privedu nameni i da se zakon i propisi moraju poštovati.

Odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića u Skupštini Srbije, Trivan je rekao da će se izbeći da se ti objekti grade u zaštićenim dobrima, te da ima dovoljno lokacija o kojima će se razgovarati sa onima koji bi da ih grade.

"Svesni smo grešaka koje su napravljene, ispravićemo ih", kaže Trivan.

Ministar za MONDO: Investitor MHE u Rakiti da POŠTUJE zakon!

Na isto pitanje, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da se male hidroelektrane ne mogu graditi u zaštićenim zonama i naveo da Vlada Srbije i Ministarstvo energetike ne utiču na to gde će se ti objekti graditi, nego jedinica lokalne samouprave.

Ti objekti, dodaje, moraju biti deo plana regulacije koji usvaja lokalna samouprava nakon sprovedenog postupka javne rasprave i uz pribavljanje neophodnih saglasnosti. Antić dodaje da na kraju građevinsku dozvolu opet izdaje jedinica lokalne samouprave.

U budućnosti će se, kaže Antić, striktno voditi računa o zaštiti prirode i na tome će se insistirati.

"U nekoj budućnosti, sa nekim novi dozvolama koje ćemo izdavati, ovu vrstu problema nećemo imati. Ponekad mi malo smeta što imamo neprincipijelnu kampanju. Slučaj male hidroelektrane u Paraćinu je savršen primer. Paraćin je predvideo planom regulacije taj objekat, izdao građevinsku dozvolu, da bi se onda oni našli na čelu kolone koja se bori protiv te male hidroelektrane", rekao je Antić.

Naveo je da se zalaže za to da svi državni organi obezbede pronađu upravo takve uslove koji će obezbediti da se naš energetski sistem razvija, ali da se to realizuje na održiv način i uz puno poštovanje svih ključnih faktora vezanih za zaštitu životne sredine.

"U ovom trenutku imamo nešto više od 60 megavata instalisane snage iz malih hidroelektrana. Ne bih dimenzionirao uticaj toga na ukupan energetski sistem. On nije ključan, alii ima određeno mesto u našem energetskom bilansu. To nije neka novotarija koju smo mi izmislili", rekao je Antić.

Kaže da moderne i razvijene evropske države vode računa o uticaju na životnu sredinu poput Austrije, Švajcarske, Francuske koje imaju veliki broj malih hidroelektrana.

"One same po sebi nisu bauk ako se čvrsto držimo zakona i vodimo računa o svim ključnim segementima, pre svega vezanim za zaštitu životne sredine. Ono za šta se ja zalažem, mislim da je to opšta politika i vlade, jeste da se takvi objekti ne grade u zonama zaštite, jer ako se ne grade u zonama zastite mi ključni problem rešavamo", rekao je Antić.

MONDO TV PRILOG: VELIKI PROTEST U BEOGRADU ZBOG IZGRADNJE MHE

Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Trivan: Neće se rušiti do sada izgrađene male hidroelektrane

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2019, 11:22

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da država neće rušiti do sada izgrađene male hidroelektrane, da je namera da se ti objekti privedu nameni, a da se zakon i propisi moraju poštovati...Odgovarajući na pitanje poslanika u Skupštini Srbije, Trivan je rekao da će se izbeći...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.