Rešavanjem otpada do zdravije životne sredine i novih radnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2018, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanjem otpada do zdravije životne sredine i novih radnih mesta

Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće sa unapređivanjem zakonskih rešenja u oblasti upravljanja otpadom, prilagođavanjem evropskim i svetskim standardima u ovoj oblasti, jačanju svesti javnosti radi menjanja navika građana, i drugim aktivnostima kako bi Srbija bila zdravija i čistija, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na manifestaciji povodom Nedelje smanjenja otpada.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Trivan je rekao da se zna šta treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << činiti po najvažnijim pitanjima u zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom, ali da će pravih rezultata biti ukoliko se obezbede neophodna sredstva i projektno-tehnička dokumentacija za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

"Ako to uradimo, otvorili smo vrata novim investicijama iz dostupnih evropskih fondova. Lokalne samouprave moraju stupiti u izradu prostorno-planske dokumentacije za upravljanje komunalnim čvrstim otpadom i preradu otpadnih voda, a Ministarstvo će im u tome pomoći", rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, odgovornim upravljanjem u sektoru otpada, obezbeđuje se ne samo zdravija životna sredina, već se stvaraju preduslovi za razvoj baziran na racionalnom korišćenju resursa, koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta i podsticati društveno i ekološki odgovorno poslovanje privrednih subjekata.

Istovremeno, on je podsetio da je važno da se zapamti da je efikasnom saradnjom svih nadležnih organa nedavno doneta prva pravosnažna presuda za slučaj nelegalnog skladištenja opasnog otpada, što, kako je rekao, pokazuje da društvo i nadležni organi više nisu imuni na "zloupotrebe nesavesnih pojedinaca i zločine protiv životne sredine".

Trivan je na manifestaciji uručio zahvalnice Udruženju reciklera Srbije, preduzeću "Greentech d.o.o" iz Novog Sada, i socijalno ekološkom preduzeću

"Ekobag", za doprinos smanjenju otpada i zdravijoj životnoj sredini.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, nedelja smanjenja otpada je evropska inicijativa kojom se od 2009. godine svake poslednje nedelje u novembru organizuju akcije s ciljem jačanja politika i dubljeg razumevanja neophodnosti održivog tretiranja otpada, odnosno promene ponašanja građana u pravcu smanjenja otpada u životnoj sredini, njegove reciklaže, i ponovnog vraćanja u proizvodnju kao svojevrsnog resursa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: Nastavićemo unapređenje zakonskih rešenja

Izvor: Blic, 27.Nov.2018, 01:02

Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće sa unapređivanjem zakonskih rešenja u oblasti upravljanja otpadom, prilagođavanjem evropskim i svetskim standardima u ovoj oblasti, jačanju svesti javnosti radi menjanja navika građana, i drugim aktivnostima kako bi Srbija bila zdravija i čistija,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.