Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2018, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumfalna kapija sutra ponovo otvorena za posetioce

Trijumfalna kapija, oštećena tokom nasilja na protestu "žutih prsluka" 1. decembra, sutra će ponovo biti otvorena za posetioce, saopštio je večeras francuski Centar za istorijske i nacionalne spomenike.

"Sve mreže i oprema neophodna za bezbednost i dobro funkcionisanje spomenika su provereni i popravljeni. Neki delovi nameštaja posebno u knjižari spomenika su privremeno popravljeni u očekivanju novih", navodi se u saopštenju.

Trijumfalna kapija koja predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << simbol Francuske oštećena je 1. decembra. Nameštaj je uništen a neka umetnička dela oštećena dok su na fasadi ispisani grafiti, a kompjuterski uređaji van upotrebe.

Predsednik Emanuel Makron posetio je spomenik dan posle protesta kako bi procenio štetu. Tada se pominjala šteta od nekoliko stotina hiljada evra.

Među oštećenim umetničkim delima su između ostalih, mermerna bista Luja Filipa Orleanskog, kao i poprsje Napoleona, navodi se u saopštenju i dodaje da su ukradena dela sa izložbenog prostora, među kojima jedna gipsana maketa iz 30-ih godina.

Trijumfalnu kapiju, u čijem se sastavu nalazi i Grob neznanog junaka, godišnje poseti oko 1,5 miliona ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Trijumfalna kapija se ponovo otvora za posetioce

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018

Trijumfalna kapija, oštećena tokom nasilja na protestu "žutih prsluka" 1. decembra, sutra će ponovo biti otvorena za posetioce, saopštio je večeras francuski Centar za istorijske i nacionalne spomenike..."Sve mreže i oprema neophodna za bezbednost i dobro funkcionisanje spomenika su provereni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.