Tribina o medijskom izveštavanju rodno zasnovanog nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o medijskom izveštavanju rodno zasnovanog nasilja

Prošle godine 30 žena ubijeno je u porodičnom nasilju, a više od polovine ubijenih žena bilo je starije od 56 godina , što ukazuje na to da su bile izložene dugogodišnjem nasilju. Kako su mediji izveštavali o tim slučajevima? To pitanje otvoreno je na tribini o medijskom izveštavanju rodno zasnovanog nasilja i zloupotrebi žena u medijima koja je održana u Somboru.

Izveštavati o rodno zasnovanom nasilju, a da pri tome to izveštavanje ne bude senzacionalističko i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne etiketira i stigmatizuje žrtvu-izazov je za medije. A medijska slika danas takva je da upravo senzacionalistički naslovi i tekstovi prate takve teme.

I dok su mediji imali pozitivnu ulogu kada je priča o nasilju nad ženama izašla iz okvira četiri zida, sada je priča sasvim drugačija.

"Svodi je na bilo koju drugu temu koja može da ima neki senzacionalistički epilog i upšte ne daje prostora da se na jedan mnogo ozbiljniji i kvalitetno sadržajniji način priča o nečemu, da se ohrabruju žrtve da iz nekog svog kruga nasilja izađu. Niti se stručnjacima daje prostor da rade svoj posao na takav način da on bude nesputan", kaže Ivana Kulić, diplomirana socijalna radnica.

"Mediji zajedno sa svima nama koji se institucionalno borimo protiv nasilja prema ženama moraju da utiču na kolektivnoj promeni svesti. Da je to neprihvatljivo, neopravdano, neprimereno, da se u ovom društvu takvo nasilje neće tolerisati i da stopa tolerancije na nasilje bude nula posto", kaže direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović.

Slična je i medijska scena u Hrvatskoj, izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju puno je senzacionalizma i stereotipa.

"Moramo razmišljati kako takve teme predstavljamo da one ne bi poslužile kao pozitivan primer drugima. Zapravo vrlo osetljivo, jer su sve to negativne situacije koje se po meni što manje treba stavljati u medije", kaže Mirela Alagić, Građanska demokratska inicijativa Beli Manastir.

Tribinu o medijskom izveštavanju i zloupotrebi žena u medijima organizovalo je Udruženje žena Udahni život iz Stanišića uz podršku Ekumenske inicijative žena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.