Izvor: RTS, 16.Jan.2021, 08:26

Tri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Navršava se treća godišnjica od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Još nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci ovog zločina.
Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka. 
Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.
Tužilaštvo u Prištini je podiglo novu, treću optužnicu, pošto je Apelacioni sud u Prištini 25. septembra prošle godine po žalbi odbrane optuženih predmet ubistva Olivera Ivanovića vratio na početak procesa. 
U procesu koji se vodi pred kosovskim Specijalnim sudom, optuženo je šestoro Srba – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara.
U Hramu Svetog Save u Beogradu služen je pomen Oliveru Ivanoviću, koji je počeo tačno u 8.15, simbolično u vreme kada je pre tri godine u Kosovskoj Mitrovici ubijen. Pomenu prisustvovala premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da se Vlada Srbije neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin.
Članovi porodice, saradnici, prijatelji i sugrađani Olivera Ivanovića okupili su se u Kosovskoj Mitrovici i paljenjem sveća obeležili tri godine od njegovog ubistva, poručivši da očekuju otkrivanje nalogodavaca i počinioca. 
Optužbe za ratni zločinIvanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.
Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.
Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.
Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠEST SMRTONOSNIH METAKA PRIMIO U LEĐA: Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021

Ishod sudskog postupka se i dalje ne nazire..Pre tačno tri godine, 16. januara, u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda"...Nepoznati napadači pucali su oko 8:30 časova na njega dok je ulazio u prostorije stranke. Bez znakova života...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Oliver Ivanović - tri godine bez imena ubica i nalogodavaca

Izvor: B92, 16.Jan.2021

Beograd -- I treća godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića proteći će bez otkrivenih ubica i nalogodavaca...Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine oko 8 časova ujutro ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Obdukcija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.