Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trgovina" grobnim mestima u Batajnici, reakcije nema

Stanovnici Batajnice godinama čekaju na rešenje lokalnog problema. U njihovom slučaju radi se o groblju - na kom već godinama nema slobodnog mesta. Osim ako, kako kažu tamošnji žitelji, grobna mesta ne otkupite od onih koji su iz ranije zakupili, pa danas preprodaju.

Izvor: N1

Peta je godina da na batajničkom groblju nema više slobodnih grobnih mesta, a broj ljudi koji su preminuli u međuvremenu je skoro hiljadu. Većina njih je sahranjena na druga, dalja gradska >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << groblja, a meštani upozoravaju - neko u Batajnici profitira od ranije zakupljenih mesta.

"Po grobnom mestu ide 5.000 evra, tako da ako ćete ispod ruke naći ćete grobno mesto i to je istina, mislim to je javna tajna.Tri čoveka iz Batajnice imaju preko 20, 30 i ako vam treba, vi onda preko uprave groblja dođete do njih i onda će se oni istaliti za taj novac".

"Takav problem sam ja imao pre pet godina kad mi je supruga umrla, morao sam da je sahranim u Novoj Pazovi, što je najveći apsurd, mnogi su pokupovali grobna mesta i napravili grobnice koje se prodaju po ko zna kojoj ceni".

"Možete misliti da sam ja tu 53 godine, a ja sam rođena ovde, a ona rođena ovde, 70 i nešto godina i da umrem sutra nemam gde da se sahranim. I teško mi pada sutra da umrem, gde da me sahrane, na Orlovaču je li? Pa je l' ima to smisla?"

Pre dve godine gradske vlasti obećale su da će groblje proširiti, i to na novoj lokaciji- između autoputa i ulice Stanka Tišme. Danas, na tom mestu - kupus i kukuruz.

Od 12 parcela predviđenih za sahranjivanje, čak deset je bilo u privatnoj svojini, samo dve u gradskoj, kako nam je pismenim putem potvrđeno iz Direkciji za građevinsko zemljište. Međutim, na dan prepiske - katastar nepokretnosti je ažuriran, pa je u potpunu svojinu grada prešla polovina parcela.

Kako se to dogodilo, pitali smo sektor za katastar Republičkog geodetskog zavoda, ali su nam umesto sagovornika (koji bi pojasnio imovinsko-pravne odnose spornih parcela), poslali uputstvo za korišćenje katastra.

Kada će meštani Batajnice moći da sahranjuju svoje bližnje u rodnom kraju umesto da putuju 20 kilometara ne bi li obišli grob - i dalje se ne naslućuje. Mesna zajednica je za informacije usmerila ka gradskoj opštini Zemun, a opština poručuje - zainteresovanih za razgovor o batajničkom groblju nema ni u njoj.

Pored rešavanja imovinskog statusa, za tekuću godinu planiran je i početak izrade urbanističkog projekta. Termin konkretne faze izvođenja radova, međutim, iz Grada Beograda kažu nije moguće znati u ovom trenutku, a samo otvaranje groblja zavisiće od nadležnog javnog komunalnog preduzeća. Koje će to preduzeće biti - ne zna se, pošto postojeće tvrdi nije nadležno da komentariše.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Profit od preprodaje grobnih mesta u Batajnici

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018

Stanovnici Batajnice godinama čekaju na rešenje lokalnog problema. U njihovom slučaju radi se o groblju - na kom već godinama nema slobodnog mesta. Osim ako, kako kažu tamošnji žitelji, grobna mesta ne otkupite od onih koji su iz ranije zakupili, pa danas preprodaju...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.