Treći i poslednji dan polaganja male mature, Šarčević obišao đake

Izvor: B92, 19.Jun.2020, 07:08

Treći i poslednji dan polaganja male mature, Šarčević obišao đake

Beograd -- Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Prethodna dva dana oni su polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

Đaci iz škole mogu maksimalno poneti 60 bodova, dok na tri testa mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvare maksimalno još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje.

Softveski se pregledaju zadaci zatvorenog tipa, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici - pregledači.

Oni neće znati čije zadatke pregledaje, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika.

Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije virusa kotrona. Umesto u fiskulturnim salama djaci ove godine testove rešavaju u učionicama, a u svakoj učionici rasporedjeno je po devet učenika, kako bi se ispoštovala mera distancu.

Nastavnici su u obavezi da nose maske, a postavljene su i dezobarijere.

Ministar prosvete Mladen Šarčević obišao je danas Osnovnu školu "Dositej Obradović" u Požarevcu i učenike osmog razreda koji polažu kombinovani test u okviru završnog ispita.

On je učenicima koji danas polažu poslednji od tri testa u okviru završnog ispita poželeo uspeh u radu i da upišu željene škole.

Tom prilikom posavetovao ih je da test rade "staloženo" i bez žurbe, navodi se u saopštenju.

Ministar Šarčević je istakao i da u srednjim školama u Srbiji ima dovoljno mesta.

Podsetio je da je ove godine promenjena procedura i da je realizacija završnog ispita digitalizovana u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Ministar je danas razgovarao i sa direktorima obrazovnih ustanova na teritoriji Požarevca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.