Tražim zabranu ustaškog pozdrava

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 22:08

"Tražim zabranu ustaškog pozdrava"

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus je, u ime hiljada žrtava koje su stradale pod ustaškim pozdravom "Za dom spremni", zatražio njegovu zabranu.

Povodom Dana sećanja na Jadovno 1941., Kraus je zatražio i zabranu ustaških simbola i negiranja ustaških zločina.

"Na ovom mestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ''Za dom spremni'' završili svoje živote ovde i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i simbola, kao i zabranu negiranja ustaških zlocina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti", rekao je Kraus na obeležavanju, prenosi Hina.

U Hrvatskoj se danas obeležava Dan sećanja na Jadovno 1941., odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić-Jadovno-Pag.

U jamama na Velebitu, i gubilištima na ostrvu Pag, tokom četiri meseca ustaše su likvidirale 42.000 ljudi - Srba, Jevreja i Roma, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.