Traže od načelnika da odustane od »turskog svijeta«

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže od načelnika da odustane od »turskog svijeta«

VUKOSAVLJE - Oko 150 građana Vukosavlja izrazilo je danas oštro protivljenje zbog odluke načelnika Elvira Hadžiomerovića o pripajanju opštine Vukosavlje Zajednici opština turskog svijeta.

Građani su na mirnom okupljanju u mjesnoj zajednici, koja nosi isti naziv kao i opština, zatražili istupanje ove opštine iz Zajednice opština turskog svijeta, u koju ih je, kako tvrde, načelnik Hadžiomerović (SDA) samoinicijativno učlanio i to bez znanja i odluke odbornika lokalnog parlamenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Branislav Rakić, član Glavnog odbora SNSD-a iz Vukosavlja, kazao nam je da su odbornici opozicionih stranaka u subotu veče održali sastanak na kojem su se usaglasili da su protiv načelnikove odluke.

"Građani su podržali zahtjev opozicionih stranaka u Skupštini opštine Vukosavlje, koje čine SNSD, DNS, SP i SDS, a kojim se traži da načelnik Hadžiomerović poništi ovu odluku", precizirao je Rakić.

Na ovom zboru građana usaglašeno je da se sačeka naredna sjednica Skupštine opštine, te naredni postupci načelnika jer, kako navode, njegova stranka SDA ima skupštinsku većinu.

"Ukoliko Hadžiomerović bude istrajan na usvajanju ove odluke, te ista bude usvojena, opozicija će u tom slučaju organizovati potpisivanje peticije o raspisivanju referenduma o pripajanju mjesne zajednice Vukosavlje opštini Modriča i ukidanju opštine Vukosavlje", istakao je juče Rakić.

Načelnik Hadžiomerović izjavio je juče da zbor građana samo jedne mjesne zajednice u Vukosavlju zapravo govori kako nisu svi stanovnici protiv ove inicijative, koja može donijeti značajne beneficije za privredni razvoj opštine.

"Podsjećam, još nije donesena odluka o stupanju u članstvo Zajednice opština turskog svijeta, jer treba da je izglasaju odbornici Skupštine opštine, kao i u slučaju Doboja. Riječ je samo o inicijativi o pridruživanju, i to sa foruma ovog udruženja u Istanbulu 23. februara, kojem sam nedavno prisustvovao i na kojem sam dobio sertifikat", kazao je Hadžiomerović i ustvrdio da iza ove zajednice nema nikakve političke pozadine.

On je dodao da će tokom ove sedmice održati kolegij o tačkama koje treba da razmatra naredna sjednica Skupštine opštine, a u njima će biti i inicijativa o pridruživanju Zajednici opština turskog svijeta.

Podsjećamo, i veliki broj građana Doboja je protiv pristupanja ovog grada pomenutoj zajednici. Tako je više od 2.000 boraca Doboja održalo u petak proteste zbog pristupanja ovog grada Zajednici opština turskog svijeta, zahtijevajući od lokalne vlasti da poništi odluku o pristupanju.

Tražili su i ostavku dobojskog gradonačelnika Obrena Petrovića.

Elvir Hadžiomerović, načelnik Vukosavlja,  smatra da ljudi iz neznanja imaju strahove od Zajednice opština turskog svijeta, te tvrdi da je potpredsjednik ovog udruženja iz Moldavije i da je pravoslavac. Ovo udruženje okuplja stotine opština iz 25 zemalja, a među njima i 40 opština sa Balkana.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.