Transparentnost u radu organa vlasti utiče na pad korupcije

Izvor: Press, 26.Apr.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost u radu organa vlasti utiče na pad korupcije

 "Dizanje nivoa transparetnosti u radu organa vlasti, posebno pri raspolaganju javnim novcem i resursima, direktno je u korelaciji sa padom korupcije", istakao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub šabić.        
"Možete da uložite veliki napor, promenite krivični zakon, formirate specijalne jedinice policije, tužilastva, sudove i opet nije sigurno da ćete iskoreniti korupciju", rekao je šabić dodajući da gradjani imaju pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da insistiraju na tome da svi organi javne vlasti, koji raspolažu javnim novcem, imaju on lajn zbirke informacija te vrste.       
Prema njegovim rečima, za boru protiv korupcije, i tu nema razlike izmedju lokala i državnog nivoa, je važno to da mediji i civilni sektor mnogo više insistiraju na transparetnosti tih podataka, kao na svom pravu.       
"To što neki ministar, gradonačelnik... nema na zvaničnoj elektronskoj prezentaciji objavljene sve informacije koje bi trebalo da ima je kradja. On vas uskraćuje za informacije i ne da da radite svoj posao. Tako vam uskraćuju nešto što vam po zakonu pripada", rekao je šabić.       
On je naveo i da iz iskustva može da kaže da svako ko ima problem u komunikaciji sa javnošću ima gotovo izvesno problem sa korupcijom.       
"Ne smem da stanem iza toga bez rezervi, ali u ogromnom broju slčajeva je tako", rekao je šabić.       
Ukazujući da se neobjavljivanje on lajn informacija može objasniti neobučenošću administritivnog aparata, on je istakao da se glavni problem oko slobodnog pristupa informacijama preselio tamo gde je novac.       
"Glavni problem je u javnim preduzećima. Moram da izrazim skepticizam da se naši državni mehanizmi mogu izboriti sa korupcijom", rekao je šabić.       
član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da su elementi za antikoruptivnu strategiju razbijanje monopola, što više razbijanje diskrecionih ovlašćenja i uvećavanje svakog oblika odgovornosti moralne politike.        
"šansa za ovu vrstu borbe je neka vrsta sinergije preventivne, edukativne i represivne dimenzije i svih organa koji se time bave", rekao je Stojiljković i dodao da samo sinergija svih tih dimenzija može da da rezultat.       
On je naveo da su principi dobre uprave odgovornost, transparetnost, nepristrasnost i dodao da što je više toga ima manje prostora za korupciju.
Izvor: tanjug

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Šabić: Transparentnost u radu organa vlasti utiče na pad korupcije

Izvor: Blic, 27.Apr.2013, 00:11

Dobra uprava i podizanje nivoa transparetnosti u radu organa vlasti, posebno pri raspolaganju javnim novcem i resursima, utiču na pad korupcije, istaknuto je danas na skupu "Zajedno u borbi protiv korupcije". Rodoljub Šabić.."Dizanje nivoa transparetnosti u radu organa vlasti, posebno pri raspolaganju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.