Transparentnost Srbija: Iz izveštaja Mekalistera ne vide se razmere problema u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost Srbija: Iz izveštaja Mekalistera ne vide se razmere problema u Srbiji

Nacrt novog izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji koji je pripremio izvestilac Dejvid Mekalister sadrži neke korisne ali nedovoljno snažne preporuke, a iz dokumenta se ne vide razmere problema u Srbiji, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija.

U oblasti demokratije u izveštaju je naglašeno da Skupština i dalje ne vrši delotvoran nadzor nad radom Vlade, navodi Transparentnost i dodaje da je "veoma bitno da se u izveštaju pominje, mada na uvijen način, novi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << običaj parlamentarne većine da podnošenjem besmislenih amandmana uskraćuje mogućnost rasprave o opozicionim amandmanima".

Naglašeno je da "treba izbegavati aktivnosti koje ograničavaju mogućnost skupštine da delotvorno raspravlja o zakonima" a budući da ta praksa nije rezultat kršenja propisa, već zloupotrebe prava, teško da je i EP mogao da da išta više od preporuke da se sa tom nedemokratskom praksom prestane, navodi TS.

EP u izveštaju ponavlja "zabrinutost zbog odsustva napretka" u vezi sa slobodom izražavanja i medijima, traži punu primenu medijskih propisa i jačanje nezavisnosti REM, pozdravlja napore za izradu medijske strategije u transparentnom i inkluzivnom procesu.

TS ocenjuje da je reč "o jedinoj meri gde su ranije kritike iz Brisela imale nekog efekta" i dodaje da bi to trebalo da bude putokaz i za dalje postupanje organa EU.

"Jedino nedvosmislene izjave o tome da u nekoj oblasti napretka nema ili da se nazaduje mogu biti dovoljno ozbiljno shvaćene od strane vlasti u Srbiji, što je rezultiralo relativno sitnim ustupkom, obnovom rada na novoj medijskoj strategiji", navodi TS i dodaje da bi kada je reč o ulozi REM prioritet moralo da bude da ova institucija počne da "obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a naročito one koji su u vezi sa monitoringom rada medija u vezi sa izbornom kampanjom".

Mekalister u izveštaju pozdravlja napore za reformisanje javne uprave kroz donošenje novih zakona, ali se naglašava da politički uticaj na postavljenja na položaje ostaje "razlog za zabrinutost". TS navodi da da je dugogodišnje v.d. stanje u vrhovima državne uprave u Srbiji pojava koja zaslužuje mnogo oštriju ocenu jer je "reč o jasnoj nameri Vlade da ne primenjuje zakon" što traje duže od decenije.

EP pozdravlja predstavljanje nacrta izmena Ustava Venecijanskoj komisiji, značaj prihvatanja preporuka te komisije i održavanja sveobuhvatne javne rasprave pre nego što predlozi budu upućeni Skupštini. Ovo su korisne preporuke, mada bi bilo korisno da su istaknute neke slabosti dosadašnje javne rasprave, a pre svega nepostojanje obrazloženja za predloge izmena Ustava koje je formulisalo Ministarstvo pravde, navodi TS u osvrtu objavljenom na sajtu Transparentnosti Srbija, na stranici "Inicijative i analize".

Povodom poziva vlastima da u punom obimu primene preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) TS ukazuje da "ni jedan od krupnih problema koji su identifikovani u izveštajima iz 2016. i 2017. nije rešen, uključujući i one koji se odnose na finansiranje izborne kampanje i aktivnosti nosilaca javnih funkcija tokom kampanje, kao ni u odnosu na medijsko predstavljanje".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Transparentnost: Iz izveštaja EU ne vide se razmere problema u Srbiji

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2018

Nacrt novog izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji koji je pripremio izvestilac Dejvid Mekalister sadrži neke korisne ali nedovoljno snažne preporuke, a iz dokumenta se ne vide razmere problema u Srbiji, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija...U oblasti demokratije u izveštaju je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.