Tramp opet pod istragom, ovaj put zbog telefonskog razgovora

Izvor: B92, 09.Feb.2021, 10:04

Tramp opet pod istragom, ovaj put zbog telefonskog razgovora

Vašington -- Odbor za izbore američke savezne države Džordžija pokrenuo istragu protiv Donalda Trampa.

Radi se o istrazi telefonskog razgovora bivšeg predsednika SAD u kojem je vršio pritisak na zvaničike da preokrenu rezultate izbora, na kojima je pobedio njegov protivkandidat Džozef Bajden.

Istraga je pokrenuta nakon što je u profesor prava u ponedeljak podneo zvaničnu žalbu optužujući Trampa da je prekršio zakon.

To je prva zvanična istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o telefonskim razgovorima u kojima je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije u pokušaju da preokrene rezultate izbora, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Volter Džons, portparole državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera, potvrdio je da je istraga pokrenuta. "Primili smo žalbu i ponašamo se onako kako bismo se ponašali u bilo kom takvom slučaju. Za dalji pravni postupak nadležan je državni tužilac", rekao je Džons.

Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je početkom januara "da je pod pritiskom Bele kuće" i u suprotnosti sa sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv Donalda Trampa, u kojem je predsednik "tražio poništavanje svog izbornog poraza" u toj američkoj saveznoj državi.

Tramp je od Rafenspergera tražio da izborni zvaničnici "pronađu" dovoljno glasova kako bi poništili Bajdenovu pobedu u toj državi.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, održana tokom mesec dana od početka decembra do početka januara, u kojem je Tramp tražio pomoć od visokih zvaničnika Džordžije pokušaju da preokrene izbore, da bi svaki put bio odbijen.

Tramp je izgubio od Bajdena u Džordžiji sa 11.779 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.