Tramp: Šaljemo vojsku na Bliski istok, videćemo šta će biti; Rusija bi mogla da reaguje

Izvor: B92, 24.Maj.2019, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Šaljemo vojsku na Bliski istok, videćemo šta će biti; "Rusija bi mogla da reaguje"

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa obavestila Kongres da planira da uputi na Bliski istok dodatnih 1.500 vojnika u svetlu rastućih tenzija sa Iranom.

Te snage će biti upućene verovatno narednih nedelja, a njihova uloga će biti defanzivne prirode, navodi se u tekstu upućenom Kongresu u koji je uvid imala američka agencija AP.

Misija vojnika će biti i zaštita američkih snaga koje se već nalaze na terenu, a ima ih oko 10.000.

"Želimo da budemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštićeni na Bliskom istoku. Slaćemo relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih", rekao je Tramp napuštajući Belu kuću pred odlazak u Japan.

On je naveo da neki vrlo talentovani ljudi kreću na Bliski istok. "Videćemo šta će se desiti", dodao je Tramp, prenosi Rojters.

Kako su Rojtersu rekla dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.

Rusija bi mogla pokrenuti temu raspoređivanja novih američkih trupa na Bliskom istoku pred Savetom bezbednosti UN, izjavio je poslanik Vladimir Džabarov, zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora Parlamenta, prenela je novinska agencija RIA.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su nedavno poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp je pre nekoliko dana je izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zapreti Vašingtonu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD će uputiti dodatnih 1.500 vojnika na Bliski istok

Izvor: Danas, 24.Maj.2019

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa obavestila je Kongres da planira da uputi na Bliski istok dodatnih 1.500 vojnika u svetlu rastućih tenzija sa Iranom, javila je danas agencija AP. Članak SAD će uputiti dodatnih 1.500 vojnika na Bliski istok se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.