Tot: Neregulisano finansiranje kampanja za nacionalne savete

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tot: Neregulisano finansiranje kampanja za nacionalne savete

Politikolog Silard Janoš Tot ocenio je da je "veoma problematično" to što Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ne reguliše pitanje finansiranja kampanja za izbore za nacionalne savete.

"Takva situacija apsolutno odgovara političkim organizacijama koje su deo strukture vlasti i koje imaju pristup raznim izvorima finansija", rekao je Tot za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Oko 130.000 glasača upisanih u poseban birački spisak moći >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << će da glasa na izborima 4. novembra za novi nacionalni savet Mađara i da se odluči između dve liste: Mađarske sloge, koja uživa podršku vladajućeg Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), i Mađarski pokret, iza kojeg stoji istoimena opoziciona stranka i koji po prvi put učestvuje na izborima.

Na izborima od pre osam godina bilo je pet, a pre četiri godine četiri liste. VOICE u članku navodi da SVM koristi sve moguće resurse za kampanju, dok je kampanja Mađarskog pokreta veoma skromna.

Silard Janoš Tot je ocenio da će na ovim izborima dodatno opasti broj izašlih birača, što zbog toga što su mnogi emigrirali, što zbog toga što nisu podstaknuti da učestvuju na izborima.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.