Toplo do kraja oktobra, od novembra kiša i promena vremena

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplo do kraja oktobra, od novembra kiša i promena vremena

Pred nama najtopliji 21. dan oktobra u poslednje 93 godine, sa temeperaturama do 29 stepeni. Miholjsko leto trajaće do 28. oktobra, nakon čega sledi zahlađenje.
Sušni period i izuzetno toplo vreme nastavljaju se do kraja oktobra, rekao je za RTS meteorolog prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović.

"Inače je poznato da je miholjsko leto, odnosno bablje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << leto, jedna tipična pojava u oktobru. Nisu baš uvek ovako visoke temperature, ali u većini godina postoji ovaj tip vremena", izjavio je Todorović. 
Prema njegovim rečima, 28. oktobra počinje blagi pad temperature – na oko 20 do 23 stepena Celzijusa.
"Taj tip vremena će se nastaviti početkom novembra, ali najverovatnije će tada biti prvih kiša i oblaka. Za sada ne obilnih, ali postepeno se menja vreme", istakao je Todorović.
Što se tiče zime, kako kaže Todorović, ako je bilo toplo u avgustu, septembru i oktobru, očekuje se period hladnog vremena sa snegom. Međutim, to nije pouzdana prognoza, već samo orijentaciona.
Dodao je da "čovek ne može da menja klimu na globalnom nivou, već na mikroplanu, ukoliko poseče ili zasadi šumu".
"Energija sa Sunca dominira i odlučuje o svim tim promenama. Promena klime se događa na mnogo dužim vremenskim skalama. Teško da to može da se dogodi za nekoliko decenija ili stotina godina, jer je to red veličine od nekoliko hiljada godina", istakao je meteorolog RHMZ.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.