Topli novembar je samo NAGOVEŠTAJ onoga što nas čeka: UZROK ovakvog vremena datira od 1865. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Nov.2018, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topli novembar je samo NAGOVEŠTAJ onoga što nas čeka: UZROK ovakvog vremena datira od 1865. godine

U Srbiji će za desetak godina zbog globalnog zagrevanja, umesto kontinentalne, vladati daleko toplija suptropska klima, najavljuju meteorolozi.

To znači da ćemo imati vrela leta i veoma blage zime bez snega, a klima će nam biti slična onoj u Grčkoj ili na jugu Španije.

- Biće sasvim normalno da, baš kao što je slučaj ove godine, temperatura u jesenjim mesecima, pa čak i u decembru i januaru, nedeljama bude iznad 20 stepeni. Takođe, ledeni talasi, sa debelim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << minusom, postaće prava retkost.

Klimatolog iz Nacionalnog klimatskog centra Goran Pejanović, inače zamenik direktora RHMZ-a, objašnjava da ćemo kao posledicu globalnog zagrevanja imati dramatične klimatske promene i da je topli novembar, koji je u toku, samo nagoveštaj onoga što nas čeka.

- I pre se dešavalo da u decembru imamo poneki dan sa dvadeset i više stepeni, ali zbog znatnih klimatskih promena ti periodi će nam u zimskim mesecima dolaziti u serijama.

- Globalno zagrevanje je uveliko u toku, a kao posledicu toga imamo sve blaže, toplije zime.

- Kontinentalna klima, koja vlada kod nas, podrazumeva topla leta i hladne zime, ali to odavno nije slučaj. Ako se ovako nastavi, naša klima sve više će ličiti na suptropsku, koju odlikuju vrela, suva i duga leta i kratke, blage i vlažne zime – napominje Pejanović i dodaje:

- Pored toga što će zime biti sve toplije, u ovom periodu godine imaćemo veće količine kiše, ali će ona biti koncentrisana u malom broju dana. Takođe, već sad je broj velikih suša skočio za duplo u odnosu na period od 1961. do 1990. godine. Sada ih imamo na svake tri godine, a nekada su se dešavale na svakih šest.

Pejanović napominje da se klima kod nas menja zato što su temperature mora koja nas okružuju iz godine u godinu sve veća.

- Četiri mora u našem okruženju, Crno, Kaspisjko, Baltičko i Sredozemno more, kao i Atlantski okean nikad nisu bili topliji još od 1865. godine. Oni direktno utiču na našu klimu, jer što su topliji, to su i temperature kod nas sve više. Koliko temperature „skaču“ svake godine, najbolje pokazuje podatak da od 1888. godine, od 10 najtoplijih leta ikada, čak osam smo doživeli nakon 2000. godine – objašnjava Pejanović i navodi da se sve ovo dešava zbog preterane emisije štetnih gasova u atmosferu.

Meteorolog Weather2Umbrelle Đorđe Đurić kaže da se Srbija zimi često nađe pod uticajem vrelog vazduha sa severa Afrike, zbog čega imamo visoke temperature.

- Ono što je primetno jeste da se poslednjih godina uočava porast temperature, kao i da miholjska leta u Srbiji svake godine sve duže traju. Verujem da će se to nastaviti i dalje. Maksimalna izmerena temperatura u decembru je 24 stepena, pa nije isključeno da ćemo i u budućnosti u tom periodu imati merenja od dvadeset i više stepeni.

- To je zato što se Srbija zimi sve češće nalazi na udaru dve vazdušne mase. Prva, sa severa Afrike, koja donosi vreo vazduh, dok nam sa Atlantika dolazi vlažno vreme – objašnjava Đurić.

Pratite nas i na našem Instagram nalogu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.