Tomić: Sve ovo miriše na politički rijaliti

Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2018, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomić: Sve ovo miriše na politički rijaliti

Profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije, Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Duško Tomić ocenio je u Novom danu da su "aktivnosti albanskog rukovodstva koje se dešavaju poslednjih dana jedan oblik političkog rijalitija i političke nezrelosti", kao i da je sve ovo u unutrašnje svrhe.

Tomić kaže da su "aktivnosti albanskog rukovodstva koje se dešavaju poslednjih dana jedan oblik političkog rijalitija i političke nezrelosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"Taj njihov politički rijaliti je potreban pre 28. novembra, koji oni imaju kao Dan zastave. Sve je ovo u unutrašnje svrhe", ocenjuje Tomić.

Smatra da je potezanje jedinica ROSU krajnje neprimereno u ovom trenutku.

"Od strane službi bezbednosti na nivou Republike Srbije se redovna posmatra situacija, ni predsednik ne vuče ishitrene poteze, kako su mnogi očekivali, što znači da službe bezbednosti imaju dobre informacije", kaže Tomić.

Kaže da, ukoliko dođe do pokreta Kfora, "onda idemo ka određenoj radikalizaciji".

"Jedina legitimna snaga na osnovu Rezolucije 1244 je Kfor, u policijskom smislu imate ROSU, koje izvodi operacije na osnovu zahteva prištinskog tužilaštva, oni su sekundarni", kaže.

Osvrćući se na jučerašnju izjavu predsednika Vučića da "Priština pokazuje mišiće", Tomić ocenjuje da "Kosovo u ovom trenutku ima fingirane mišiće".

"Kao deca kad stave mišiće prilikom kupanja. Kapacitet njihov ne može da se meri sa kapacitetom Republike Srbije", kaže Tomić, dodajući da je jedna druga stvar uvek prisutna, da mogu da imaju vrstu podrške velikih sila ukoliko bi hteli da izazovu nešto.

Ipak, misli da su velike sile trenutno okupirane svojim problemima.

Kaže da je nezahvalno davati procene u ovom trenutku kakva će reakcija Beograda biti.

"Ali, poznajući kako predsednik u poslednje vreme dejstvuje i radi, mislim da neće a priori padati u vatru. Nismo legli na matricu provokaciju, kao što je Priština očekivala. Naši ljudi u Mitrovici reaguju impulsivno, srčano, a u bezbednosti srce ne sme da preovlada".

Naglašava da proces pregovora mora da se nastavi, kao i da se ni po koju cenu neće prekinuti.

"Meni ovo sve miriše na jedan politički rijaliti", kaže Duško Tomić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Tomić: Kosovo u ovom trenutku ima fingirane mišiće

Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2018

Gost teme jutra bio je profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije, Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Duško Tomić. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.