Todorić: Vraćam se u Hrvatsku čim prikupim dokaze

Izvor: B92, 22.Okt.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić: Vraćam se u Hrvatsku čim prikupim dokaze

Zagreb -- Osnivač posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor Ivica Todorić najavio je povodom raspisivanja poternice za njim da će se vratiti u Hrvatsku kada prikupi dokaze.

Kako kaže, time će se "suprotstaviti zajedničkom zločinačkom poduhvatu dela političkih elita i njihovih pomoćnika koji se sakrivaju iza institucija države".

"Ja nisam čovek koji beži od odgovornosti, već sam rekao da ako odgovornost postoji, a ja sam uveren da je nema, ona je isključivo moja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ali, kao čovek kojem su teško povređena ljudska prava sa svojim advokatskim timom prikupljam dokaze i činjenice da bih se mogao suprotstaviti lažima iz krivične prijave i odbraniti i sebe i moje saradnike od političkog progona kojem je cilj zataškati činjenicu da je upravo politika otela privatno vlasništvo u kojem danas caruje bezvlašće i stvarni kriminal", napisao je Todorić na svom blogu.

On je ponovio tvrdnje da je, kao i njegovi saradnici, žrtva političkog progona političkih elita.

"Te iste političke strukture znaju da sam ja konzervativni demohrišćanin i svesni su, kad im se i politički suprotstavim, da će izgubiti svoje privilegije i nestati s političke scene. U ovom trenutku prikupljam činjenice kojima dokazujem da je projekt rušenja Agrokora stvoren u sprezi između hrvatske političke elite i stranih lešinarskih fondova", napisao je bivši predsednik Uprave Agrokora.

Todorić smatra da je protiv njega pokrenuta istraga da bi bio sprečen u prikupljanju dokaza i dokumentacije protiv političke elite i njihovih pomoćnika.

Istražni sudiji zagrebačkog Županijskog suda odredio je u sredu uveče istražni zatvor Ivici Todoriću, a tužilaštvo je u subotu raspisalo poternicu budući da on nije dostupan hrvatskim institucijama.

Todorić se, prema pisanju hrvatskih medija, najverovatnije nalazi u Londonu.

Ostalim osumnjičenima u slučaju Agrokor, među kojima su i Todorićevi sinovi Ante i Ivan, omogućena je odbrana sa slobode.

Uz Ivicu Todorića istražiteljima je nedostupan i njegov mlađi sin Ivan, dok se stariji Ante u petak vratio iz Londona i pred istražiteljima odbacio sumnje da je zajedno s ostalim osumnjičenima svom ocu omogućio pribavljanje više od 1,14 milijarde kuna nepripadne dobiti.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeno je ukupno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je ranije krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.