Tko leti, vrijedi“ - kako se srpska atletika vratila na veliku scenu

Izvor: B92, 04.Mar.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tko leti, vrijedi“ - kako se srpska atletika vratila na veliku scenu

Ivana Španović je potvrdila dominaciju u skoku u dalj na dvoranskom prvenstvu Evrope, iznenađenje je bila bronza Strahinje Jovančevića.

"Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti, ne vrijedi", čuvena je rečenica koju izgovara vremešni pilot Grunf u stripu Alan Ford, a mogla bi da se primeni i na srpske atletičarke i atletičare.

Evropsko prvenstvo u dvorani u Glazgovu potvrdilo je dominantnu poziciju Ivane Španović u skoku u dalj, pošto je osvojila treću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzastopnu zlatnu medalju skokom od 6,99 metara.

Ali, ovo takmičenje iznedrilo je i novog junaka srpske atletike - Strahinji Jovančeviću. Ovaj 25-godišnji skakač u dalj osvojio je bronzanu medalju rezultatom od 8,03 metra, istovremeno i novim državnim rekordom.

Jovančević je ušao u istoriju jer je posle 39 godina doneo prvu medalju u dvoranskom prvenstvu u toj disciplini. Prethodno je to pošlo za rukom legendarnom Nenadu Stekiću koji je 1980. osvojio srebro u nemačkom Sindelfingenu.

Stekić, najbolji skakač u dalj u istoriji bivše Jugoslavije Nenad kaže za BBC na srpskom da je skokom u Glazgovu Jovančević probio psihološku barijeru koju atletičari često imaju.

"Ko je uporan može da preskoči osam metara. To je magična granica i sve je stvar glave. Kad je jednom prođeš posle je sve lakše. Strahinja je očigledno rešio taj problem", rekao je Stekić.

https://twitter.com/Sladja_Mitrovic/status/1102286222364471298

Goran Obradović, trener Ivane Španović i Jovančevićev mentor, kaže da je njegova bronza najprijatnije iznenađenje šampionata.

"On je na EP došao kao anonimus, imao je tek deveti rezultat i samo smo razmišljali kako da se plasira u finale", kaže Obradović.

Direktor Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković kaže da su očekivali da neko od takmičara iznenadi jer je ovo jedna od najuspešnijih godina u ovom sportu.

"Strahinja je to uspeo, iako je bio sa poslednjim ličnim rekordom od svih učesnika finala, što znači da je zaista napravio neverovatan uspeh", izjavio je Branković za BBC na srpskom.

Decenijama unazad gledanje televizijskih prenosa velikih atletskih takmičenja bilo je gotovo nezamislivo bez komentara Duška Koraća.

Poznati novinar Radio-televizije Srbije preminuo je 2016. godine, ali Branković kaže da mu je pao na pamet po završetku takmičenja u Glazgovu.

"Baš smo sinoć pominjali kako bi Duško Korać reagovao. Naročito kad se ima u vidu da je medalju osvojio njegov Beranac - Strahinjin otac je iz Berana", objasnio je direktor ASS.

Nema dilemu da bi to bilo vredno slušanja.

"Mislim da bi to bilo spektakularno. Nažalost, on nije doživeo da to vidi, a mi da čujemo kako bi on reagovao".

Srpski skakač u Glazgovu, ipak, nije mogao bez drame jer je do medalje došao u poslednjoj, petoj seriji. Pre toga nije uspeo da "dobaci" do osam metara.

"Rekao sam njegovom ocu - ko čeka taj dočeka. Dečko je iskoristio šansu na pravi način. Sada mora da bude uporan da nastavi na isti način. Ovaj rezultat mu je veliki plus za dalju karijeru", objašnjava Stekić.

Jovančević je rođen 28. februara 1993. godine, a član je atletskog kluba Crvena zvezda.

Najbolji rezultat u skoku u dalj na otvorenom mu je 7,98 metara, a u zatvorenom, do Glazgova - 7,85.

Ovaj momak je u dosadašnjoj karijeri trčao i na 60 metara, 100 metara, 4h100 i takmičio se u troskoku.

Jovančević je 2016. bio šampion Balkana u skoku u dalj sa rezultatom 7,92 metra. On je 2018. bio proglašen za atletičara godine u Srbiji.

https://twitter.com/Raspamecena/status/1102285219518918656

Godinama unazad je atletika ta koja donosi medalje srpskom sportu, a Jovančević očekuje da će još značajnije doprineti u godinama koje dolaze.

"Zaista se osećam presrećno. Ne znam ni šta bih rekao…osim da sam svih ovih godina mnogo verovao u sebe, i eto, konačno se trud isplatio", istakao je Jovančević u izjavi za Atletski savez Srbije.

Branković kaže da ljudi u Srbiji nisu ni svesni uspeha na EP, jer atletika nema status kakav zaslužuje.

"Međutim, to se u poslednjih pet-šest godina popravilo, pre svega zbog sjajne generacije atletičara, koja godinama osvaja medalje, ali i organizacije velikih atletskih događaja u Srbiji".

Za razliku od Jovančevića, novo, treće uzastopno evropsko zlato Ivane Španović ne predstavlja iznenađenje, već potvrdu dominacije.

Stekić kaže da je Španović odavno probila granicu od sedam metara, a da bi novi cilj trebalo da joj bude 7,5.

Španović je došla do šestog zlata, odnosno 20 medalja karijeri u seniorskoj konkurenciji na velikim takmičenjima.

"Zaista sam presrećna. Ovo je moje treće zlato u nizu na evropskim prvenstvima u dvorani i srećna sam što sam ponovo uspela da budem najbolja kada je najpotrebnije", rekla je evropska šampionka Ivana Španović.

Njen trener Obradović je zlato u Glazgovu opisao kao jednu od najteže osvojenih medalja, jer je prošle godine u Berlinu doživela ozbiljnu povredu.

"Taj put nimalo nije bio lak. Fizičke rane zacele, ali često na sportistima ostave psihološki trag. Uspela je da se izdigne iznad svega i posle slabijeg početka dođe do ritma".

Glavni cilj Španović će biti osvajanje zlata na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Stekić tvrdi da su skakači, bilo u dalj, troskoku ili u vis, uvek prednjačili u dobrim rezultatima na međunarodnim takmičenjima.

"Imamo ljude za velike rezulate u tim oblastima. Srpska atletika je pokazala svoje lepo lice, a to su medalje i rezultati".

Branković ističe da je Španović zasluženo postala miljenica nacije i da je stala u rame teniseru Novaku Đokoviću.

Ivana Španović je 2017. godine bila najbliže zlatnoj medalji na Svetskom prvenstvu u karijeri.

Ona je na takmičenju u Londonu skočila dalje od 7,02 metra koliko je bilo dovoljno za zlato, ali je joj se otkačio broj sa leđa i skratio joj skok.

ASS je odmah uložio žalbu na ovu odluku sudija, ali je odbijena. Zlatnu medalju osvojila Amerikanka Britni Ris.

U ovom trenutku budućnost srpske atletike deluje svetlo, ali Stekić kao moguću prepreku, pogotovo za mladog Jovančevića, vidi previsoka očekivanja.

"Kad sam 1975. skočio 8,45 za evropski rekord. To je bilo dovoljno samo za drugo mesto, iza Boba Bimona. Za Jovančevića tek sada počinju borbe i izazovi", kaže Stekić.

Kada su u pitanju dalji planovi ASS, Branković kaže da je Glazgov veoma dobar početak prilično duge atletske sezone.

"Završava se na Svetskom prvenstvu u Dohi, u prvoj polovini oktobra. Cilj je da tamo imamo što veći broj takmičara i da Ivana ostvari san i osvoji zlato. Tu su i šampionati Evrope za mlađe seniore i juniore ove godine, kao i ekipno prvenstvo Evrope u avgustu", zaključio je Branković.

Goran Obradović kaže da do 2013. godine nije ni bilo mnogo televizijskih prenosa atletike, ali da se situacija promenila kada su došli rezultati.

Tako sada u atletskom klubu Vojvodina gde radi ima čak 400 polaznika, a tvrdi da je slična situacija i u drugim gradovima u Srbiji.

"Kraljica sportova konačno dobija mesto koje zaslužuje", zaključio je Obradović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ivana Španović je 2017. godine bila najbliže zlatnoj medalji na Svetskom prvenstvu u karijeri.

Ona je na takmičenju u Londonu imala skok dalji od 7,02 metra koliko je bilo dovoljno za zlato, ali je joj se otkačio broj sa leđa i skratio joj skok.

ASS je odmah uložio žalbu na ovu odluku sudija, ali je ona odbijena pa je zlatnu medalju osvojila Amerikanka Britni Ris.

U ovom trenutku budućnost srpske atletike deluje svetlo, ali Stekić kao moguću prepreku, pogotovo za mladog Jovančevića, vidi previsoka očekivanja.

"Kad sam 1975. skočio 8,45 za evropski rekord. To je bilo dovoljno samo za drugo mesto, iza Boba Bimona. Za Jovančevića tek sada počinju borbe i izazovi. A kod nas često ispada da je samo prvo mesto uspeh", priseća se nekadašnji višestruki prvak Jugoslavije.

Kada su u pitanju dalji planovi ASS, Branković kaže da je Glazgov veoma dobar početak prilično duge atletske sezone.

"Završava se na Svetskom prvenstvu u Dohi, u prvoj polovini oktobra. Cilj je da tamo imamo što veći broj takmičara i da Ivana ostvari san i osvoji zlato. Tu su i šampionati Evrope za mlađe seniore i juniore ove godine, kao i ekipno prvenstvo Evrope u avgustu", zaključio je Branković.

Goran Obradović kaže da je atletika definitivno postala veoma popularna upravo zahvaljujući dobrim rezultatima.

"Do 2013. nije ni bilo mnogo televizijskih prenosa, postali su česti kada su atletičari zaređali sa uspesima. Kod nas u klubu sada imamo čak 400 polaznika, a znam da je i u drugim gradovima slično. Kraljica sportova konačno dobija mesto koje zaslužuje", zaključio je Obradović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Tko leti, vrijedi" - kako se srpska atletika vratila na veliku scenu

Izvor: Radio 021, 04.Mar.2019

Ivana Španović je potvrdila dominaciju u skoku u dalj na dvoranskom prvenstvu Evrope, iznenađenje je bila bronza Strahinje Jovančevića...Getty ImagesStrahinja Jovančević je u petoj seriji u Glazgovu došao do medalje..„Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti, ne vrijedi", čuvena je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.