Tiodorović: Možemo očekivati da se ukinu mere

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 16:57

Tiodorović: Možemo očekivati da se ukinu mere

Član vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodrović kaže da je veći broj zaraženih od koronavirusa rezultat masovnijeg testiranja građana.

On kaže da to nije pokazatelj pogoršanja epidemiološke situacije

Tiodorović napominje i da novooboleli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe i radi se o asimptomatskim slučajevima.

"Ako testiramo, pronalazićemo slučajeve, odnosno obolele, i novi pozitivni na koronavirus uglavnom su asimptomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajevi, nemaju znakove bolesti i takvih će biti sve više, da su se inficirali a da to ne znaju jer ne osećaju tegobe", objasnio je Tiodorović.

Takvih slučajeva, kaže, ima najviše na jugu Srbije, uglavnom po firmama, i dodaje da je važno da se uradi i kontrolni test kako bi se kasnije videlo da li su negativni na virus.

"Imamo smirivanje epidemiološke situacije i ne možemo očekivati tako brzo da više ne bude pozitivnih na kovid 19, bar za nekih petnaestak dana", kaže Tiodorović.

Veći broj zaraženih u odosu na jučerašnji dan ne znači da je stanje ozbiljnije nego juče, jer oni nemaju tešku kliničku sliku, navodi.

U Vranju jedan broj mladih ima bronhopneumoniju, ali se uspešno oporavljaju i njihovo stanje se prati. "To zu takozvani "džepovi" i možemo reći da će se to najverovatnije nastaviti kroz sporadične oblike oboljevanja tokom celog juna", rekao je epidemiolog.

U Srbiji u poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od koronavirusa, a poslednji podaci pokazuju da je koronavirus potvrđen kod još 69 osoba.

Juče su bila 24 novozaražena koronom. Ovakva epidemiloška slika, kaže Tiodorović, karakteristična je u situacijama kada je epidemija na izdisaju i kada je virus manje agresivan.

"Možemo očekivati da se ukinu mere, ali ćemo nastaviti da skrećemo pažnju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, trudnicama, porodiljama, i osobama sa oslabljenim imunitetomn da se čuvaju i pridržavaju mera i pravila", rekao je Tiodorović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tiodorović: Ne zabrinjava povećanje broja zaraženih, mnogi od njih NISU NI ZNALI DA SU BOLESNI

Izvor: Blic, 03.Jun.2020

Veći broj zaraženih od korona virusa u odnosu na jučerašnji dan rezultat je masovnijeg testiranja građana, a ne pokazatelj pogoršanja epidemiološke situacije, kaže član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodorović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.