Težnja SAD je da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti

Izvor: B92, 15.Okt.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Težnja SAD je da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti"

"Težnja SAD je da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti i da se određeni problemi koje ga opterećuju reše".

To kaže predsednik Centra za spoljnu politiku prof. dr Dragan Đukanović.

On je, gostujući u emisiji STAV na TV O2, rekao da se Ričard Grenel i Metju Palmer u svom delovanju na neki način poklapaju a na neki ne.

Imenovanje Ričarda Grenela je za Đukanovića samo još jedna potvrda da je predsedniku SAD Donaldu Trampu veoma stalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se do završetka svog prvog mandata desi vidni napredak između Beograda i Prištine.

Đukanović je rekao i da će, po njemu, SAD prvo pokušati da ožive dijalog a onda da se do juna 2020. godine postigne konačno rešenje.

"Ričard Grenel može da ubrza proces i obe strane vrati za pregovarački sto", naveo je.

Istovremeno, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da SAD najozbiljnije računaju na ovaj region i da ga oni neće prepustiti ni jednoj drugoj sili.

Na pitanje o imenovanju i ulozi ambasadora Ričarda Grenela kao izaslanika predsednika Trampa za dijalog Beograda i Prištine profesor Dragišić je rekao da je uloga Grenela mnogo uža u odnosu na ulogu Metjua Palmera koji se bavi problemima na Zapadnom Balkanu.

"Ambasador Grenel je imenovan da se bavi pregovorima Beograda i Prištine. Time se SAD direktno uključuju u dijalog Beograda i Prištine", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.