Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2020, 14:21

Terapija u kućnim uslovima obolelima od multiplog mijeloma smanjuju rizik od infekcije

Oboleli od multiplog mijeloma (maligne bolesti koštane srži) treba kad god je to moguće da što manje vremena provode u primeni terapije u bolničkim uslovima jer su hronični pacijenti posebno rizična grupa za infekcije, preporučili su danas lekari na konferenciji za novinare posvećenoj inovativnom pristupu lečenju te bolesti.

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 300 novoobolelih od multiplog mijeloma čija je prosečna starost oko 70 godina, a među njima je pet >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odsto mlađih od 40 godina.

"Od velikog je značaja da se u uslovima pandemije korona virusa obolelima od multiplog mijeloma obezbedi bezbedna i efikasna terapija, kao i kontrola lečenja. Za pacijente koji nisu visokorizični, odnosno koji su u stabilnoj fazi bolesti, a takvih je dve trećine, najbolje je da u kućnim uslovima uzimaju terapiju koja je jednostavna za primenu", kazala je Jelena Bila iz Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

Kako je objasnila, pacijentima je dostupna terapija koja zahteva minimalan boravak u zdravstvenoj ustanovi, poput lekova u obliku tableta i onih koji se koriste potkožno.

"Primena tableta, u odnosu na trenutno dostupne intravenske protokole lečenja multipli mijeloma u Srbiji, lakša je za upotrebu, smanjuje broj poseta bolnici, smanjuje troškove lečenja, kao i rizik od infekcije virusom Kovid 19", rekla je Bila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.