Teodor fon Burg, najbolji na svetu

Izvor: B92, 15.Jul.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodor fon Burg, najbolji na svetu

Beograd -- Osvajanjem svog četvrtog zlatnog odličja na međunarodnim takmičenjima, maturant Matematičke gimnazije Teodor fon Burg postao najbolji mladi matematičar u svetu.

Na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4-16. jula održava u Argentini, Teodor je osvojio zlatnu medalju, što je njegovo četvrto zlatno međunarodno odličje. Time je, uz bronzu i srebro koje je osvojio kao dečak, obezbedio status najboljeg svetskog takmičara svih vremena.

Ima bar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet puta više nagrada nego godina, a matematiku zna mnogo više nego njegovi vršnjaci i ogromna većina daleko starijih zajedno.

Fon Burg od sedmog razreda osnovne škole, kao učenik oglednog odeljenja, pohađa Matematičku gimnaziju.

"Mi smo donedavno imali Novaka na prvom mestu svetske rang liste, ali to je bilo trenutno. Teodor je prvi najuspešniji od kada postoje matematička takmičenja. To je kao kombinacija Samprasa i Đokovića," kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Posle završene osnovne, nastavlja školovanje u Matematičkoj gimnaziji, gde je ove godine i maturirao kao đak generacije, a na studije odlazi u Oksford.

Još kao osnovac takmičio se sa srednjoškolcima i osvajao medalje: 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu medalju, 2008. u Španiji srebrnu, a 2009. u Nemačkoj, 2010. u Kazahstanu, 2011. u Holandiji i ove godine u Argentini osvaja zlatne olimpijske medalje.

Na matematičku olimpijadu u Argentini otišao je kao deo šestočlane ekipe za čije avionske karte je novac jedva obezbeđen i to zahvaljujući donatorima.

"Mi smo kao gimnazija ponosni što je bio naš učenik. Naš doprinos postoji sigurno, ali je zanemarljiv u odnosu na njegov talenat i rad. Ja Teodora poznajem 15 godina, još kad je bio sasvim mali i tada se već video njegov izuzetni talenat, ali nije samo to u pitanju, već jedan ogroman sistematski rad. Za njega nije teško svakodnevno 4, 5 sati posle škole da radi matematatiku, jer on to voli, uživa u tome i to je onda dalo rezultat," kaže Ognjanović.

Najbolji mladi matematičar na svetu upisao je matematiku na Oksfordskom univerzitetu. Njegovi, sada već bivši profesori, kao i stručna javnost nadaju se da će njegova veza sa Srbijom ostati makar u saradnji na zajedničkim projektima.

"Ja sada pravim spisak svih univerzitetskih profesora kojima sam dužna da mejlom javim o Teodorovom uspehu . Njih je preko 20 i nijedan od njih nije iz Srbije. Jako puno njih se ovih godina interesovalo za njegove uspehe," kaže Magda fon Burg, majka najboljeg matematičara na svetu.

Ona dodaje da je tragično za jednu zemlju što ne motiviše ovako talentovanu decu da se vrate. "Prosto ne mogu da zamislim da će se nešto tako drastično promeniti u našoj zemlji da će Teodor poželeti da se vrati," kaže ona.

Nadprosečan talenat, zahtevao je i jedinstven pristup u učenju i napredovanju, za koji mnogi nisu imali ni dovoljno znanja, ni razumevanja, ali ni dovoljno želje. Napredovao je najviše zahvaljujući sopstvenom radu. Sa profesorom Matematičkog fakulteta Vladimirom Jankovićem vežbao je prethodne četiri i po godine.

"Od tog momenta kada sam počeo da radim sa Teodorom to je postalo vrlo važna stvar u mom životu i od onda imam novi momenat koji mi mnogo znači u životu. Bilo je tu mnogo posla. Trebalo je teodora naučiti svu matematiku koja je nužna za učešće na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, ali je trebalo naučiti ga i kako da se nosi sa teškim zadacima," kaže profesor Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.