Tenzije u Albaniji: Lomljava, dimne bombe, demonstranti predali zahteve, nećemo pregovarati

Izvor: B92, 22.Maj.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije u Albaniji: Lomljava, dimne bombe, demonstranti predali zahteve, "nećemo pregovarati"

Protest albanskih studenata ispred Ministarstva prosvete u Tirani prošao je uz povećane tenzije, prenosi portal Plus info.

Studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj je smešteno ministarstvo i bacali dimne bombe, navodi se.

Organizatori protesta kažu da imaju 14 zahteva za resorno ministarstvo, te su danas dostavili pet o kojima, napominju, neće biti pregovora.

Reč je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbeđivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visokoškolskih institucija.

"Ovo je simboličan protest, ali i poruka o tome šta treba da učini Ministarstvo prosvete kako bi ispunilo zahteve, jer sutra ćemo biti znatno brojniji i nećemo sedeti kao u decembru", poručili su albanski studenti.

U decembru prošle godine studenti su započeli masovni protesti ispred Ministarstva prosvete, a protesti su trajali do februara.

Oni zahtevaju niže školarine i bolje uslove na univerzitetima i studentskim domovima. Protestu su se danas priključili i albanski rudari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.