Izvor: RTS, 26.Jul.2021, 17:34

Temska: Ponovo radi bioskop

U Temskoj, selu na Staroj planini koje je postalo sinonim za odbranu planinskih reka, održan je prvi međunarodni festival studentskog filma „Bistre reke". Ideja je podsticanje umetnika i naučnika da se vrate mestima iskonske inspiracije.
Nekada je, u već pomalo zaboravljenoj državi, svako selo imalo Dom kulture, biblioteku i bioskop. Onda su prvo otišli ljudi, zatim su odnete knjige, a sve ostalo ostavljeno da ga dokusuri vreme. Ipak, nešto se vraća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> 
U selu Temska, ponovo radi bioskop, a ovo je, sigurno, najorginalnija bioskopska sala u Srbiji.
"Mi smo želeli da oplemenimo ovaj ambijent, pošto nas je fascinirala ova građevina, koja je inače od kamena i tako velika i fantastična", kaže Ksenija Terzović Đorđević, scenograf. 
Temštani su bili domaćini studentima i profesorima Fakulteta dramskih umetnosti, na prvom međunarodnom Festivalu studentskog dokumentarnog filma.
"Za nas su jako bitni filmski festivali. Da naše studentske filmove možemo negde da izlažemo. To je zapravo poenta filmova, da se gledaju", navodi Olga Đurović, studentkinja FDU.
"Mislim da je vrlo važno, da se kultura širi svuda gde god može da dođe, a ne samo u velikim gradovima i u velikim centrima, što je najčešće slučaj u našoj zemlji", kaže Narcisa Darijević Marković, umetnička direktorka Festivala.
Originalni bioskop je početak mnogo šire ideje.
"Mi ovde pravimo, u stvari, jedan centar umetnosti, nauke, kulture, koji bi trebalo da odjekne na međunarodnom nivou. U ovom centru očekujemo, da dođu brojni strani naučnici, naši domaći izuzetni stručnjaci, koji se bave prirodom", pojašnjava Dragana Božinović, profesorka, osnivač Muzeja odbrane reka.
Tomislav Pančić iz Temske kaže da su se odavde branile reke godinama:
"Čak 30-40 godina branimo Toplodolsku reku. E, sad, napokon i uspeh u svemu tome, odbranili smo sve reke na Staroj planini."
Baš ovde u Temskoj se pokazalo da novac nije problem. Problem je naš odnos prema svetu, prema životu. Kultura je esencija čovekove duhovnosti, bez obzira na to da li je ona u nekoj prestonici ili na Staroj planini.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.