Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teleskop Kepler otkrio "najbližu rođaku" planete Zemlje

Istraživači Američke svemirske agencije NASA na korak su bliže odgovoru na pitanje ima li života u svemiru. Naime, teleskop Kepler otkrio je postojanje 219 planeta izvan našeg Sunčevog sistema, čime se ukupan broj otkrivenih egzoplaneta popeo iznad 4000.

Izvor: N1

Među novootkrivenih 219, deset je nalik Zemlji, a jedna od njih je navodno toliko slična da NASA-ini istraživači kažu da se može nazvati njenom najbližom rođakom.

Prizor zalaska Sunca >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svakodnevni je pejzaž i na još jednoj planeti osim Zemlje. Tačno u podne, tako izgleda i površina Keplera 186f, uveravaju NASA-ini naučnici.

"Kepler 186 f je najsličniji Zemlji, od svih planeta ikad otkrivenih. To je jedna od pet planeta koje orbitiraju oko zvezde nešto manje i hladnije od Sunca. Put Keplera oko zvezde traje 130 dana. Nalazi se u naseljivoj zoni, u kojoj bi moglo da bude vode", izjavila je Elisa Kvintana iz NASA instituta.

Kepler 186f udaljen je od Zemlje oko 500 svetlosnih godina a nalazi se u sazvežđu Labuda.

"To je planeta koja od svoje zvezde dobija približno istu količinu energije, iako je reč o zvezdi drugačijoj od Sunca. Tako da ne možemo reći da smo otkrili Zemljinu bliznakinju, ali možemo reći da smo otkrili Zemljinu najbližu rođaku", rekao je Tomas Berkli sa instituta NASA.

Reč o stenovitoj planeti, površine verovatno slične Zemljinoj. Naučnici kažu - reč je o revolucionarnom otkriću.

Ovo je velika prekretnica u našim istraživanjima ima li života u svemiru i postoji li mesto poput našeg doma. I sad znamo – ako ne postoji potpuno isto, postoji vrlo slično, kažu naučnici.

Naučnici su do otkrića došli uz pomoć teleskopa Kepler, koji i u ovim trenucima putuje galaksijom, tragajući za životom u svemiru.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Planeta slična Zemlji nalazi se na 500 svetlosnih godina

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017

Teleskop Kepler otkrio je postojanje 219 planeta izvan našeg Sunčevog sistema, čime se ukupan broj otkrivenih egzoplaneta popeo iznad 4000. "Kepler 186 f je najsličniji Zemlji, od svih planeta ikad otkrivenih. To je jedna od pet planeta koje orbitiraju oko zvezde nešto manje i hladnije od Sunca,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.