Tači pred Palmerom: Makedonija i Grčka pa Kosovo i Srbija

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači pred Palmerom: Makedonija i Grčka pa Kosovo i Srbija

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer je pružio uveravanja predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije.

To je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika.

Tači je rekao da SAD ostaju i dalje najveći strateški partner Kosova "na nezaustavljivom putu ka evroatlantskim integracijama".

Tači i Palmer su razgovarali o bilateralnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosima, o političkim kretanjima na Kosovu, o procesu evroatlantskih integracija, o procesu učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) i o dijalogu Kosova i Srbije.

Govoreći o poslednjoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, kosovski predsednik je rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, sada red na istorijski sporazum Kosova i Srbije.

"Dobar je trenutak da se postigne istorijski sporazum, koji obezbeđuje uzajamno priznavanje Kosova i Srbije", rekao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom razgovora s američkim zvaničnikom ocenio da SAD imaju "životnu ulogu u svim procesima" kroz koje prolazi Kosovo.

Vlada Kosova je saopštila da su Haradinaj i Palmer razgovarali o stanju na Kosovu, procesu transformacije BSK u Vojsku Kosova, o dijalogu Kosova i Srbije i o "naporima za postizanje međuinstitucionalnog i međupartijskog jedinstva oko dijaloga i vladavine reda i zakona".

"Kosovo je opredeljeno za produbljivanje saradnje sa SAD u svim oblastima. Postigli smo značajne rezultate u oblasti vladavine zakona i takođe naša se zemlja konsoliduje iznutra i jača agendu evroatlanskih integracija", kazao je Haradinaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.