Tabaković na skupu o platnom promet i tržišnoj infrastrukturi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 15:44

Tabaković na skupu o platnom promet i tržišnoj infrastrukturi

Jedan od važnih puteva naše zemlje jeste put regionalne saradnje, što pokazujemo i učešćem u inicijativi Otvoreni Balkan čime zajedno doprinosimo prosperitetu regiona, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je prilikom uvodnog obraćanja na otvaranju XIV konferencije o platnom prometu i tržišnoj infrastrukturi

izjavila da je za stabilnost i efikasnost finansijskog sektora od izuzetne važnosti stabilan rad platnih sistema, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštila je NBS.

Navodeći rezultate NBS u ovoj oblasti guverner je rekla da je naša centralna banka među prvima u svetu uvela najsavremeniji sistem za instant plaćanja-IPS sistem NBS, pomoću koga građani i privreda mogu da plaćanja obavljaju lako, brzo i što je najvažnije sigurno.

Prema njenim rečima, od početka rada sistema do danas izvršeno je više od 113 miliona transakcija, a zahvaljujući dobro postavljenoj infrastrukturi ovog sistema, uvedena su nova inovativna rešenja za obavljanje instant plaćanja.

Tako naši građani pomoću aplikacije mobilnog bankarstva mogu obavljati instant plaćanja na prodajnim i internet prodajnim mestima u zemlji.

Guverner je istakla da je zabeležen i rast bezgotovinskih plaćanja pa je broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji u poslednjih pet godina povećan za 254 odsto a broj korisnika elektronskog bankarstva za 106 odsto.

Navela je da NBS ima svoju nacionalnu karticu DinaCard, koju neprekidno modernizuje kao i da je korisnicima finansijskih usluga u Srbiji omogućeno zaključivanje ugovora o finansijskim uslugama uz korišćenje video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu prava građana.

Do danas je zaključeno čak 306.644 ugovora na daljinu, a broj tih ugovora je u odnosu na prošlu godinu povećan za 45 odsto.

Prema njenim rečima, donetim Zakonom o digitalnoj imovini naša zemlja je svrstana u jednu od retkih u svetu koja ima uređen zakon o digitalnoj imovini.

"Jedan od važnih puteva naše zemlje jeste put regionalne saradnje", navela je guverner Tabaković, čime je istakla značaj međunarodne saradnje kroz inicijativu koju je NBS uputila pojedinim zemljama iz regiona, između ostalog i Severnoj Makedoniji.

Reč je o inicijativi da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS, što bi dodatno doprinelo jačanju regionalne saradnje, uz povećanje stepena ekonomskog prosperiteta.

"Svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi, nikako na štetu naših država i građana. Jednom uspostavljena infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet", rekla je guverner NBS.

Isto je u svom govoru istakla i guverner Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska koja je navela da "zahvaljujući guverneru Tabaković i njenom timu, trenutno analiziramo mogućnost produbljivanja naše izuzetne saradnje tako što ćemo se povezati sa platnim sistemom čiji je operator NBS".

"Ove regionalne aktivnosti znače korak dalje u povezivanju naših kompanija i građana i u širem smislu, naših privreda, uz međusobnu podršku i nastojanje da dostignemo viši nivo prihoda", rekla je Bežoska.

Iz NBS je saopšteno da Narodna banka Severne Makedonije, zajedno sa centralnom bankom Holandije, godinama unazad održava konferenciju na temu platnog sistema i tržišne infrastrukture, a ove godine akcenat je bio na razvoju digitalnih plaćanja.

Konferencija je vremenom postala mesto za razmenu znanja o finansijskim uslugama, kao i mesto za promovisanje novih ideja koje globalni talas digitalizacije donosi.

Osim Jorgovanke Tabaković uvodna izlaganja imali su i guverner Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska i direktor Sektora za platnu i tržišnu infrastrukturu centralne banke Holandije Inge van Dijk.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici Evropske centralne banke, centralnih banaka zemalja Evropske unije, centralnih banaka regiona, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije, predstavnici Banke za međunarodna poravnanja kao i domaći regulator, bankari, domaće i strane nebankarske institucije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jorgovanka Tabaković: Broj korisnika mobilnog bankarstva porastao 254 odsto

Izvor: Danas, 04.Okt.2022

Jedan od važnih puteva Srbije jeste put regionalne saradnje, što pokazuje i učešćem u inicijativi „Otvoreni Balkan“ čime zajedno doprinosimo prosperitetu regiona, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na otvaranju konferencije o platnom prometu i tržišnoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.