Tabaković: Inflacija je usporena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Inflacija je usporena

Od početka ove godine inflacija u Srbiji je znatno usporena, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na predstavljanju izveštaja NBS za maj mesec.

Ona je najavila da će inflacija do kraja ove godine ostati niska i stabilna i to bliže donjoj granici cilja 3+-1,5 odsto.

Rast bruto domaćeg proizvoda biće oko 3,5 odsto u ovoj i u 2019. godini, rekla je Tabaković novinarima u NBS.

Ako postoji stvar kojom Srbija može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se pohvali je odgovornost prema nivou javnog duga koji je 59 odsto BDP, istakla je Tabaković i predočila da je odgovornim zaduživanjem država obezbedila sredstva za vraćanje polovine duga od milijardu dolara koji dospeva 3. decembra ove godine

Nivo NPL-ova 9,2 odsto na kraju marta

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković saopštila je danas da je učešće problematičnih kredita u ukupnim plasmanima banaka značajno smanjeno i da je na kraju marta ove godine ono iznosilo 9,2 odsto, što je ispod nivoa iz pretkriznog perioda.

Od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, njihovo učešće u ukupnim kreditima je smanjeno za 13,2 procenta, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u NBS.

 Guverner je takođe navela da su ublažavanje monetarne politike NBS, odnosno smanjenje referentne kamatne stope za po 0,25 procentnih poena u martu i aprilu, kao i rast ekonomske aktivnosti i oporavak tržišta rada, uticali na pad kamatnih stopa na dinarske kredite i doprineli rastu kreditne aktivnosti na 7,5 odsto međugodišnje u martu.

Prema njenim rečima, kreditiranje privrede je od početka godine poraslo za 5,1 odsto međugodišnje, dok je rast kredita stanovništva blago usporio na 10,9 procenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.