TRI VEKA KARLOVAČKE MITROPOLIJE: Patrijarh Irinej služio liturgiju

Izvor: Kurir, 03.Nov.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI VEKA KARLOVAČKE MITROPOLIJE: Patrijarh Irinej služio liturgiju

SREMSKI KARLOVCI - Patrijarh srpski Irinej, povodom tri veka Karlovačke mitropolije, služio je danas svetu liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima uz sasluženje više episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, povodom obeležavanja tog velikog jubileja SPC, prisustvovali su ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, drugi predstavnici republičke, pokrajinske i lokalnih vlasti Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Sada i Sremskih Karlovaca, predstavnici diplomatskog kora i mnogobrojni vernici.

Posle liturgije i pričešća u hramu Svetog oca Nikolaja, partijarh Irinej je, u obraćanju prisutnima, podsetio na teška vremena od pre pet i više vekova, kada su Srbi, bežeći sa Kosova i iz drugih delova Srbije od turskog zuluma u ove krajeve tadašnje austrougarske carevine i tu organizovali svoj život, svetovni i crkveni.

Kada je arhiepiskop Arsenije Čarnojević, budući patrijarh, poveo svoj narod u ove krajeve, "on je došao svojima, koji su ga ovde prihvatili", rekao je patrijarh Irinej i napomenuo da je i pre te seobe pod Čarnojevićem, u 15. veku bilo čak pet velikih seoba Srba.

Patrijarh Irinej je istakao da se, nažalost, istorija srpskih seoba ponavlja, jer su i onda, kao i danas, bežali progonjeni, sa nadom da će se uskoro vratiti.

"Ta nada je bila prisutna pod Arsenijem Čarnojevićem, jer su smatrali da je njihovo bekstvo privremeno i da će im Austrougarska pomoći da se ovaj deo Evrope oslobodi od Turaka i da se mirno vrate svojim domovima i svojim svetinjama", kazao je patrijarh, dodajući da se to, nažalost, nije ostvarilo i da se ponavlja i danas.

"I danas, kao nekada, gledamo i nadamo se da se vratimo na Kosovo i Metohiju. Verujem da nas Gospod neće ostaviti", rekao je patrijarh i dodao da "sve dok su svetinje Kosova u našim srcima i dušama, dok je naše molitve pred Bogom, trpljenja, vere i nade, Kosovo će biti naše".

Episkop sremski Vasilije naglasio je da 300 godina postojanja Karlovačke mitropolije predstavlja veliki i značajan jubilej SPC i podsetio da je ta mitropolija, koja se prostirala od Trsta na zapadu, preko Budimpešte i Beograda do Temišvara na istoku, bila središte važnih događaja u istoriji srpskog naroda.

Trodnevne svečanosti u čast jubileja, u okviru kojih je priređen niz kulturnih i verskih manifestacija, završene su parastosom nekadašnjim karlovačkim patrijarsima Georgiju Brankoviću i Lukijanu Bogdanoviću, u sremskokarlovačkoj Gornjoj crkvi.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.