TRI GODINE TUGE I NOVI UDARAC ZA RODITELJE Lekar kome se sudi za nesavesno lečenje Radenka PONOVO RADI U BOLNICI

Izvor: Press, 09.Okt.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI GODINE TUGE I NOVI UDARAC ZA RODITELJE Lekar kome se sudi za nesavesno lečenje Radenka PONOVO RADI U BOLNICI

Tri godine je prošlo od tragedije koja je potresla ne samo Loznicu, već i celu Srbiju, kada je tada osmogodišnji dečak Radenko Nikodinović (8) preminuo od sepse kao posledice preloma ruke. Sudski proces, međutim, medicinskim radnicima za nesavesno lečenje i dalje tapka u mestu, a jedan od lekara ponovo radi u lozničkoj bolnici.
Foto:blic
Sudeći prema rečima Radenkovih roditelja, sudski proces >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << protiv zdravstvenih radnika nije odmaklo daleko iako je suđenje iz Loznice zbog mogućih pritisaka na sud premešteno u Šabac.
Moguće ponovo veštačenje

- Pre dvadesetak dana smo imali suđenje, međutim, ono je odloženo jer su neki iskazi promenjeni, posebno veštaka iz Novog Sada, te je moguće ponovno veštačenje, pa potom nastavak suđenja - kaže za "Blic" Milan Nikodinović, otac malenog Radenka.
Suđenje se u slučaju malog Radenka vodi protiv troje lekara koji su osumjničeni za nesavesno lečenje, međutim iako je ortopedu koji je nakon preloma ruke hospitalizovao malog Radenka oduzeta licenca, on prema rečima Radenkovih roditelja radi u lozničkoj bolnici.
- Mi ga nismo videli, ali kako ljudi pričaju tu je, viđaju ga da radi - kaže Milan.
Doktor ponovo radi u bolnici
"Blic" je dobio potvrdu da jedan od ove trojice lekara zaista i vratio u bolnicu.
Kako je "Blicu" rečeno iz službe za komunikaciju sa medijima Opšte bolnice Loznica, doktor Dobrivoje Bojanić koji je hospitalizovao Radenka, radi u ovoj bolnici, ali ne kao lekar.
- Dr Bojanić se bavi administrativnim poslovima, ne radi kao doktor - kratko je rekla portparolka bolnice.
Ovim povodom kontaktirali smo i Ministarstvo zdravalja, gde nam je rečeno da time što je dr Dobrivoje Bojanič zaposlen u opštoj bolnici u Loznici na administrativnim poslovima, nije prekršen nijedan zakon.
- Sve dok se suđenje ne završi i presuda ne postane pravosnažna, bilo kakvo udaljavanje i sa tog radnog mesta na poslovima administracije bilo bi neosnovano - rekli su za "Blic" iz Ministarstva zdravlja.
Kako nezvanično saznajemo, dr Bojanić neće raditi sa pacijentima do okončanja sudskog postupka.
Ponovo prolazili kroz celu tragediju
Suđenje lekarima za nesavesno lečenje u slučaju smrti osmogodišnjeg dečaka otpočeto je Loznici u kojoj je Radenko i lečen, međutim početkom 2018. godine čitav proces je posle izuzeća troje sudija Krivičnog odeljenja Osnovnog suda u Loznici premešten u Osnovni sud u Šapcu.

Tada je porodica Nikodinović morala ponovo da proživi mučan proces davanja iskaza, budući da su i oni i optuženi radnici morali ponovo da daju svoje izjave.
Foto: M. Čvorić-Gubelić / RAS Srbija
Radenkovi roditelji, otac Milan i majka Zorica
Kako je "Blic" već pisao, roditelji su tom prilikom ostali pri iskazu datom ranije, ponavljajući da dečak nije hospitalizovan ni posle dva dana kada su se javili žaleći se na otok ruke, temperaturu i pogoršano stanje njihovog sina.
S druge strane, na saslušanju medicinskog osoblja, jedna od medicinskih sestara tvrdila je da su roditelji odbili da ostave dete na odeljenju, ali, kako je rekla, taj deo nije čula iz razgovora između roditelja i dečaka, već je u "protokol upisala po nalogu ortopeda dr Dobrivoja Bojanića koji je hospitalizovao Radenka".
Iz tadašnjih izjava lozničkih medicinskih radnika čulo se da nisu bili upoznati sa stepenom pogoršanja zdravstvenog stanja niti šta je dečak uzimao od terapije, te da su neke od odluka doneli na osnovu međusobnog poverenja u stručnost ortopeda.

Ministarstvo zdravlja razrešilo direktorka bolnice
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je tom prilikom odredio smenu direktora bolnice u Loznici zbog propusta u radu. Takođe, Ministarstvo zdravlja je protiv ortopeda Bojanića početkom novembra 2016. godine podnelo krivičnu prijavu zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći.
Kasnije, tokom saslušanja svedoka optužnica je proširena i na lekare sa Instituta za majku i dete.
Kako se sve desilo?
Tragedija kakvu će loznički kraj pamtiti dogodila se šest dana posle preloma ruke koji je dečak Radenko zadobio u nedelju 2. oktobra tokom igre, spuštajući se niz tobogan.
Njega su roditelji istog dana prevezli do lozničke bolnice gde mu je na odeljenju ortopedije ukazana pomoć i stavljen gips.
Prema tvrdnjama oca Milana i majke Zorice, dečak nije zadržan u bolnici iako je na ruci bio otvoren prelom, a komplikacije i temperatura javile se se kod kuće već iste večeri.
Tek u sredu, kada je bilo očigledno da se dečak ne oseća dobro i da je ruka modra, zadržan je na odeljenju, a iste večeri upućen u Institut za majku i dete u Beogradu.
Borba lekara da Radenku spasu najpre ruku, a potom i život, nije dala željene rezultate i dečak je zbog infekcije preminuo u subotu 8. oktobra oko 9.45.
Od tog dana počinje borba roditelja za pravdu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.