TRETIRAJU NAS KAO ŽIVOTINJE: Poslednji intervju Afroamerikanca kog je policija svirepo likvidirala (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2020, 18:16

"TRETIRAJU NAS KAO ŽIVOTINJE": Poslednji intervju Afroamerikanca kog je policija svirepo likvidirala (VIDEO)

Kritikujuči američki pravosudni sistem, Bruks je rekao da nije imao nikakvu pomoć da se oslobodi stigme osobe sa kriminlanim dosijeom

"Tretiraju nas kao životinje" reči su kojima je Rašard Bruks, Afroamerikanac koji je ubijen u Atlanti sredinom meseca, kritikovao američki pravosudni sistem u intervjuu za "Reconnect" nekoliko meseci pre smrti.

- Sistem bi ponekad mogao da nas, znate, posmatra kao osobe. Mi imamo živote… Samo pravimo greške. I da nas ne tretiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao da smo životinje - rekao je Bruks.

Bruks je iza rešetaka proveo godinu dana. Kako je objasnio u intervjuu čije je delove preneo Si-En-En, na optuženičkoj klupi završio je zbog "lažne optužbe u vezi sa prevarama sa kreditnim karticama".

Prema njegovim rečima, jedini razlog zbog kojeg je priznao krivično delo koje mu se stavljalo na teret je to što mu je advokat, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, rekao da bi mogao da dobije deset godina zatvora ako ga sud proglasi krivim.

Priznanjem dela postigao je dogovor sa tužilaštvom da iz rešetaka odsluži godinu dana.

- Pomislio sam. "O bože, imam decu...". Tražio sam najbolju opciju da bih mogao da se vratim u društveni život - objasnio je Bruks.

. Tražio je posao nakon izlasaka iz zatvora, ali dosije je bio prepreka, jer u većini aplikacija za zapošljavanje stoji i pitanje da li ste nekada bili u zatvoru.

- Posedovanje dosijea nas odvraća od toga da izađemo i pokušamo da zaradimo za život, da pronađemo posao i vratimo se na pravi put - rekao je Bruks.

Sve to rezultiralo je time da je po izlasku iz zatvora bio u velikim dugovima. Morao je da plati i troškove suđenja, ali i da izdržava svoju porodicu. Bruks je bio otac četvoro dece, kojima nije mogao da priušti sve što im je potrebno, jer kako je rekao, "sistem ga je izneverio".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.