TRESE SE HRVATSKA! Ako se otvore TAJNI ARHIVI Vatikana, svi USTAŠKI ZLOČINI će isplivati - ČEKA SE ODLUKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2019, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRESE SE HRVATSKA! Ako se otvore TAJNI ARHIVI Vatikana, svi USTAŠKI ZLOČINI će isplivati - ČEKA SE ODLUKA

Otvaranje tajnih arhiva Vatikana doneće odgovor kakve su bile reakcije pape Pija Dvanaestog na informacije o događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svetkom ratu i zločinima ustaškog režima, kao i o ulozi zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca.

Ti tajni dokumenti, ako svi budu dostupni 2020. kako je najavio papa Franja, mogli da trajno s dnevnog reda skinu pitanje proglašenja za sveca kardinala Stepinca.

List prenosi i izjavu jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << visokog sveštenika u vatikanskoj hijerahiji koji kaže da su i u Vatikanu svesni da je do sada jako malo poznato o prepisci između zagebačkog Kaptola i Vatikana i šta ona sadrži, ali da je sigurno da je vrh Rimokatoličke crkve znao šta se događa u NDH.

- Dokumentacija može da rasvetli kako je Vatikan reagovao na vesti iz Zagreba i Hrvatske o zločinima koji su tada počinjeni, a iz toga će biti jasnija slika o ponašanju kardinala Stepinca - kaže sagovornik lista.

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže za list da arhivi možda kriju dokumenta koji bi mogli da rasvetle kakav je bio stav i Vatikana i Stepinca prema Pavelićevom režimu i ono što se dešavalo u Hrvatskoj.

On dodaje da arhivi možda kriju odgovor na pitanje da li je Stepinac zaista oštro kritikovao pokrštavanje pravoslavnih vernika ili je to opravdavao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvaranje arhiva Vatikana može da rasvetli ulogu Stepinca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019

Otvaranje tajnih arhiva Vatikana doneće odgovor kakve su bile reakcije pape Pija Dvanaestog na informacije o događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svetkom ratu i zločinima ustaškog režima, kao i o ulozi zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, pišu "Večernje novosti"...List...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.