TREBA DA BUDEMO SREĆNI, OVOGA NA ZEMLJI NEMA: Pet zastrašujućih stvari koje se dešavaju na drugim planetama (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 11:33

TREBA DA BUDEMO SREĆNI, OVOGA NA ZEMLJI NEMA: Pet zastrašujućih stvari koje se dešavaju na drugim planetama (VIDEO)

Podaci koje verovatno niste znali do sada

Bilo da je u pitanju kiša kamenja, vetar koji je sedam puta brži od zvuka ili čak mnogućnost letenja na nekim mestima, ovo su definitivno najzanimljivija mesta u našem čudnom univerzumu.

Na našoj planeti se dešavaju mnoge stvari, ali, na sreću, još uvek postoji puno toga što je teško zamisliti. Ipak, to ne znači da je nemoguće na nekom drugom mestu u univerzumu.

U jednoj od najpoznatijih scena čuvene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naučno fantastične sage "Ratovi zvezda", Luk Skajvoker na svojoj rodnoj planeti Tatuin stoji zagledan u horizont na kome se nalaze dva sunca. Ipak, to nije samo naučna fantastika. Planeta Kepler–16b orbitira oko dva velika sunca, pa biste na njoj imali zaista neverovatno iskustvo, jer bi za vama uvek išle dve senke.

Ono što planetu GJ121–4b čini drugačijom od ostalih je to što je ona skoro u potpunosti prekrivena vodom, a najdublja tačka njene vodene površine je oko 100 kilometara, za razliku od Zemlje čija najdublja tačka okeana, Marijanski rov, na dubini od tek 11 kilometara.

Baš kao i na našoj planeti, tako i na planeti Corot - 7b pada kiša, međutim malo drugačija od naše. Naime, s obzirom da je temperatura na planeti prilično visoka, kamenje isparava i u atmosferi se akumulira u kamene oblake koji potom proizvode kamenu kišu.

Na planeti HD189773-b vetrovi su brži gotovo sedam puta od zvuka što znači da je vreme na ovoj planeti neverovatno surovo. Međutim, ono što je interesantno je to da na ovoj planeti pada staklena kiša i to vodoravno.

Saturnov satelit Titan ima temperaturu od -179 stepeni i na svojoj površini ima vodu. Međutim, voda je toliko tvrda da je kao kamen. Zbog niske temeprature, gasovi poput metana postaju tečni, pa su jezera, mora i reke na ovakvim planetama od sličnih gasova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.