TINJA SUKOB IZMEĐU BIVŠIH SOVJETSKIH REPUBLIKA: Napeto na granici, vojska je u pokretu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2021, 10:10

TINJA SUKOB IZMEĐU BIVŠIH SOVJETSKIH REPUBLIKA: Napeto na granici, vojska je u pokretu (VIDEO)

Sukob je izbio 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara

Kirgistan i Tadžikistan su počeli da povlače vojsku i vojnu tehniku iz zone sukoba duž granice između dve zemlje, saopštila je Pogranična služba Nacionalnog komiteta za bezbednost Kirgistana.

U saopštenju se navodi da je situacija duž granične linije "stabilna". Prethodne noći nisu bili zabeleženi "incidenti i razmena vatre".

- Pogranične jedinice su u stanju povećane borbene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gotovosti - naglašeno je u saopštenju.

Armed clashes broke out today in the Batken region, at the Kyrgyzstan-Tajikistan border. Both countries blame each other for cross-border shelling.pic.twitter.com/sTQ3Wf2nYf

— Status-6 (@Archer83Able) April 29, 2021

Kako su saopštili u Biškeku, dve države su se dogovorile da intenziviraju proces demarkacije granice između dve države.

Ministarstvo zdravstva Kirgistana saopštilo je ranije da su tokom sukoba ubijena 34 državljana Kirgistana, dok je 178 povređeno. Više od 33.000 ljudi evakuisano iz zone oružanih dejstava.

Kyrgyz village Maksat, on the border with Tajikistan, today May 2, 2021. It was intentionally destroyed. https://t.co/t3K2WeGgij

— Shamil (@shumbro) May 2, 2021

Vlasti Tadžikistana su saopštili da je u sukobima sa susedom poginulo 15 osoba.

Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, s obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.

Osh-Batken-Isfana road:

Shot down cars with Kyrgyz license plates#Kyrgyzstan #Tajikistan pic.twitter.com/C8wmbhCCuv

— АКИpress – Новости Кыргызстана (@akipress) April 30, 2021

Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.