TIJANIĆ PISAO ĐILASU: Isti kriterijum kao kad je vladao DS

Izvor: Kurir, 31.Jul.2013, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TIJANIĆ PISAO ĐILASU: Isti kriterijum kao kad je vladao DS

Ne dirajući u vaše pravo da politički ocenjujete Srbiju kao zemlju "diktature i jednoumlja", opet niste u sukobu sa RTS-om, već sa mišljenjem i ocenama miliona gledalaca

BEOGRAD - Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić odgovorio je na kritike Demokratske stranke, koja navodi sa javni servis neobjektivno izveštava o aktivnostima DS. U pismu lideru DS Draganu Đilasu, kao i počasnom predsedniku demokrata Borisu Tadiću navodi se:

- Sa žaljenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << konstatujemo da nešto ne funkcioniše u Srbiji kada su, reklo bi se, dve najenergičnije ovogodišnje akcije Demokratske stranke pisma kritike RTS-u. Nadamo se da će ovaj neskriveni politički pritisak na Javni servis učiniti vašu stranku značajnijom, efikasnijom i delotvornijom. Po drugi put u sedam dana upozoravate ovdašnju javnost da, po vašem sudu, Radio-televizija Srbije neprofesionalno i neobjektivno informiše građane. U našem informativnom programu, kažete, ima previše vlasti a premalo opozicije; previše Vučića, premalo Đilasa. Vama je, zaključujete, jasno da RTS nije više javni servis "evropske nego naprednjačke Srbije, Srbije diktature i jednoumlja".

Ne dirajući u vaše pravo da politički ocenjujete Srbiju kao zemlju "diktature i jednoumlja" - a valjda, ako je ta ocena tačna, ima u tom "nedelu" i nešto vaše krivice i odgovornosti, opet niste u sukobu sa RTS-om, već sa mišljenjem i ocenama miliona gledalaca. Naime, milioni građana svakog dana gledaju desetak naših informativnih emisija, čineći taj program - tokom devet godina - najgledanijim i, po oceni stručnjaka, najbližim važećim standardima javnog servisa. Isti kriterijumi za uređivanje Dnevnika, za isto gledalište, vredeli su i u vreme dok je Demokratska stranka bila na vlasti.

Danas se vaš ugao gledanja i ocenjivanja RTS očigledno, ali iz temelja promenio. Takoreći, smanjio. Sa žaljenjem konstatujemo da nešto ne funkcioniše u Srbiji kada su, reklo bi se, dve najenergičnije ovogodišnje akcije Demokratske stranke pisma kritike RTS-u. Nadamo se da će ovaj neskriveni politički pritisak na Javni servis učiniti vašu stranku značajnijom, efikasnijom i delotvornijom.

Naglašavamo, deset punih godina nijedna aktivnost DS-a, njenih frakcija ili bilo koje druge stranke, nije cenzurisana na programima Javnog servisa. Druge je prirode vaše verovanje da biste izgledali ubedljiviji i značajniji u ulozi alternative postojećoj vlasti, kad bismo sve što radite, na ekranu RTS-a, optički povećavali i umnožavali. Nema javnog servisa na svetu čiji je program po volji vladajuće ili opozicione stranke. Po jednima, jasan je manjak poslušnosti. Po drugima, jasan je višak poslušnosti. Kriterijum onda uspostavlja, kao i u slučaju političkih izbora, broj građana koji veruju određenom programu i spremnost novinara da podnesu rizik profesije.

Na svakodnevnom građanskom testu, program RTS-a - uprkos pritiscima - ostaje brana primitivizmu, opsenarstvu, svim oblicima jednoumlja ili pokušajima da se rentira nečija minula veličina i značaj, stoti u tekstu koji potpisuju Aleksandar Tijanić, kao i gavni i odgovorni urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sukob sa mišljenjem i ocenama miliona gledalaca

Izvor: Danas, 01.Avg.2013, 17:57

Po drugi put u sedam dana upozoravate ovdašnju javnost da, po vašem sudu, Radio-televizija Srbije neprofesionalno i neobjektivno informiše građane. U našem informativnom programu, kažete, ima previše vlasti, a premalo opozicije; previše Vučića, premalo Đilasa. Vama je, zaključujete, jasno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.