TEMA TEMELJNOG UGOVORA SA SPC USKORO SE ZATVARA Abazović označio interes Crne Gore da pristupi Otvorenom Balkanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2022, 22:31

"TEMA TEMELJNOG UGOVORA SA SPC USKORO SE ZATVARA" Abazović označio interes Crne Gore da pristupi Otvorenom Balkanu

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je večeras da se nada da će tema Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom uskoro biti zatvorena.

Abazović je, gostujući u emisiji "Argumenti" na RTCG, rekao da je to pitanje između države i crkve i da sa svim državama regiona pokušava da uspostavi dobre odnose.

- Da li ima napretka, ima. Dovodimo sve u jedan status i zatvaramo temu - poručio je Abazović.

Abazović je naveo da je sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije Aleksandrom Vučićem imao dva razgovora koja su se odnosila na ekonomsku saradnju i Otvoreni Balkan - inicijativu koju je okarakterisao kao "čedo Berlinskog procesa".

Prema rečima Abazovića, ta dva procesa su kompatibilna i podrazumevaju ekonomsku saradnju i rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični.

- Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta - politička i ekonomska stabilnost - kazao je Abazović.

Abazović je dodao da Crna Gora može da izabere da bude zatvorena država, konstatujući da je, međutim, to nigde neće dovesti.

- Ako ne možemo da budemo kompatibilni sa zemljama regiona, šta da očekujemo sutra u Evropskoj uniji. Više granica, više šverca. Manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem - zaključio je premijer Crne Gore.

Podsetimo, Abazović je nedavno najavio da će 29. juna doputovati u zvaničnu posetu Srbiji.

- Crna Gora i Srbija žele da resetuju svoje odnose. Predsednik Aleksandar Vučić i ja smo se saglasili da su dve države upućene jedna na drugu i da zajednički treba da stvaraju EU budućnost zasnovanu na pomirenju i saradnji. Drago mi je što ću 29. juna zvanično posetiti Srbiju - naveo je tada Abazović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC identičan ugovorima sa drugim verskim zajednicama, ne može biti iznad Ustava i zakona

Izvor: Danas, 17.Jun.2022, 14:45

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas na sednici vlade da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom identičan ugovorima sa drugim verskim zajednicama i da ne može biti iznad Ustava i zakona.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.