TALIBANI ZAUZELI GLAVNI GRAD AVGANISTANSKE PROVINCIJE: Objavljeni dramatični snimci iz Zaranga (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2021, 16:52

TALIBANI ZAUZELI GLAVNI GRAD AVGANISTANSKE PROVINCIJE: Objavljeni dramatični snimci iz Zaranga (VIDEO)

Talibani nastavljaju napredovanje ka većim gradovima

Talibani su zauzeli glavni grad avganistanske provincije Nimruz. Talibani su zauzeli Zarang, glavni grad avganistanske jugozapadne provincije Nimruz, izvestio je u petak medij "Hasht e Subh", pozivajući se na lokalno stanovništvo, prenosi Sputnik International.

Militanti su navodno preuzeli kontrolu nad aerodromom Zarang i zgradom pokrajinske uprave. Ovo je prva prestonica provincije Avganistana koju su talibani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspeli da zauzmu od 2016. godine.

Pokret je ostvario značajan napredak u zemlji otkako su SAD i druge zemlje NATO-a počele povlačenje trupa iz Avganistana. Povlačenje je pokrenuto u skladu sa sporazumom iz Dohe sklopljenim 2020. godine, nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio da će njegova zemlja okončati svoju skoro 20-godišnju kampanju u Avganistanu do 11. septembra.

Prema američkoj Centralnoj komandi (CENTCOM), povlačenje trupa iz Avganistana završeno je za više od 95 posto. Talibani tvrde da kontrolišu preko 85 posto teritorije zemlje, kao i 90 posto pograničnih područja, ali vlada to negira, nazivajući te tvrdnje "besramnom propagandom".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.