TALIBANI VODE ULIČNE BORBE ZA SVAKU ZGRADU I POLJA MAKA: Snažna ofanziva u Avganistanu ulazi u krvavu završnicu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 08:06

TALIBANI VODE ULIČNE BORBE ZA SVAKU ZGRADU I POLJA MAKA: Snažna ofanziva u Avganistanu ulazi u krvavu završnicu (FOTO/VIDEO)

Talibani prodiru u tri važna avganistanska grada

Povlačenje američke vojske iz Avganistana probudilo je duhove prošlosti u ovoj zemlji. Gde je rat između talibana i avganistanske vojske stao dolaskom američkih trupa, sada se nastavio u najjačem intenzitetu od početka 21. veka.

Iako se borbe vode u skoro svim delovima države, trenutno postoji nekoliko ključnih tačaka koje ovaj, slobodno se može reći građanski rat, mogu odvesti u potpuno dva različita smera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Uprkos činjenici da je glavni grad Avganistana Kabul, talibani u ovom trenutku imaju potpuno druge prioritete kada je reč o uspostavljanju kontrole nad teritorijom Avganistana.

“As this conflict gets inside the major provincial capitals, Afghans have got no where to go. People fled fighting over the years in the districts.” My live hit with @TRTWorldNow @trtworld @YashPaddy pic.twitter.com/kgCsY6cMdv

— BILAL SARWARY (@bsarwary) August 2, 2021

Već ranije, zauzeti su ključni granični prelazi na zapadu zemlje, a i granica sa Tadžikistanom potpuno je pod kontrolom talibana koji su većinu afganistanskih vojnika uspeli proterati u susednu državu. Nekolicina koja je ipak ostala u Avganistanu, sada se povinula komandama talibanskih lidera.

Prema podacima lokalnih medija, sigurnosnih agencija te novinara iz Evrope i Amerike koji borave na tlu Avganistana, velika borba između talibana i avganistanskih snaga trenutno se vodi na zapadu i jugozapadu zemlje.

Administrativni centri Herat, Laškar Gah i Kandahar postali su mesta u kojima se vode ulične borbe za svaku zgradu, a talibani su istrajni u namerama da zauzmu regionalne institucije u ovim gradovima.

Lashkargah is burning. pic.twitter.com/qk508Clkn1

— BILAL SARWARY (@bsarwary) August 2, 2021

Vlada Avganistana i dalje može računati na pomoć SAD-a koji poslednjih nekoliko dana izvodi intenzivne vazdušne napade na talibanske položaje. Međutim, ono što je otežavajuća okolnost jeste činjenica da je američkih snaga u Avganistanu sve manje, a da je i dalje upitno da li avganistanska vojska ima snage dugoročno da se izbori protiv talibana.

MORE IMAGES from Lashkargah, Helmand circulated by pro-TB accounts. #Afghanistan pic.twitter.com/w54QKywrRm

— FJ (@Natsecjeff) August 3, 2021

Trenutno, najteža situacija za avganistansku vojsku jeste u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije Helmand gde snimci pokazuju kako se intenzivne borbe vode nadomak regionalnih institucija.

Da je situacija ozbiljna, dovoljno govori i činjenica da je vlast u Avganistanu odlučila u ovom gradu rasporediti stotine komandosa koji bi trebalo da pomognu lokalnim vojnicima.

“Police officer Bariz police chief for PD1, Lashkargah surrendered to the Taliban. Taliban went to his family and coerced them. Taliban are forcing many officials to surrender after they knock on their doors.” Multiple sources, residents in Lashkargah tells me. pic.twitter.com/mAFfWk0m3U

— BILAL SARWARY (@bsarwary) August 2, 2021

S obzirom na strateški značaj provincije Helmand, u kojoj se nalaze ogromna polja maka koji akumulira značajna finansijska sredstva, gubitak Helmanda predstavljao bi strateški i psihološki udarac za Avganistan.

Velike borbe vode se i na zapadnom delu zemlje gde se nalazi grad Herat. Višednevne žestoke borbe ne prestaju, a avganistanske snage su izjavile kako su odlučne u odbijanju napada talibanskih vojnih formacija.

Veliki problem za avganistansku vojsku u ovom području predstavlja podatak da je Herat apsolutno okružen talibanima koji drže delove oko samog grada, ali i šireg područja provincije.

Afghan MoD posted video of Afghan AF airstrike allegedly against Taliban in Zhari, Kandahar yesterday. #Afghanistan pic.twitter.com/U6VXjyuK06

— FJ (@Natsecjeff) August 1, 2021

Talibani, kao i avganistanska vojska, prijavljuju velike gubitke u ovom delu države, ali i dalje jedna i druga strana vode intenzivne sukobe. Avganistanska vojska je saopštila kako je lider talibanske Crvene jedinice Mulah Šabab poginuo tokom vazdušnog i kopnenog napada avganistanske vojske.

Vlast u Avganistanu smatra kako je njegovom smrću talibanima nanesena velika šteta od koje se neće moći oporaviti.

Sukobi se poslednjih nekoliko dana vode i u Kandaharu koji se nalazi u južnom delu zemlje. Trenutno, talibani imaju za cilj zauzeti aerodrom u ovom gradu koji predstavlja jednu od "žila kucavica" ove avganistanske regije. Talibani su ovaj aerodrom napali u nedelju, a rakete su oštetile pistu što je dovelo do obustave letove na nekoliko sati.

درنتیجه درگیری و ضد حمله نیروهای دفاعی #افغان در مربوطات #شبرغان ولایت جوزجان(۵۷) #طالب تروریست به شمول(۳) تن از قوماندانان کلیدی شان کشته و (۱۸) تن دیگر شان زخمی شدند.همچنان(۱)عراده رنجر (۳۵)عراده موترسایکل (۱) میل دهشکه و تعداد زیادی سلاح ومهمات شان از بین رفت.#Taliban #ANDSF pic.twitter.com/uQh4IN3x63

— Afghanistan Patriots (میهن دوستان افغانستان) (@Afgpatriots) August 3, 2021

- Objekat je od vitalnog značaja za logistiku i vazdušnu podršku i zbog toga moramo sprečiti da talibani uspostave kontrolu u gradu - saopštila je vlast.

Osim ove tri regije, u Afganistanu se vode lokalne borbe i u drugim dijelovima države. Tokom borbi, i jedna i druga strana u državi tvrdi kako je nadomak osvajanja, odnosno potpunog odbijanja napada međutim situacija na terenu govori kako u ovom trenutku ni talibani, ali ni afganistanska vojska sa sigurnošću ne mogu reći da će u potpunosti ispuniti ciljeve.

Afghanistan: Street fighting rages as Taliban attack key city https://t.co/3f5bPif1Zt

— 量子猫 (@quantum1021) August 3, 2021

Samim tim, intenzivne borbe mogu se očekivati i u narednim danima, a rezultati sukoba u tri ključna grada u državi jasno će odrediti i sudbinu sukoba u budućnosti - ili će talibani zauzeti provincije i tako krenuti u konačni "rat za Kabul", ili će afganistanska vojska pokazati da godine američkog prisustva nisu bile uzaludne te će uspjeti nanijeti veliku štetu talibanima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Avganistan, Amerika i Talibani: Ofanziva Talibana sve veća – žestoki sukobu na jugu Avganistana

Izvor: Danas, 03.Avg.2021

Getty Images Talibani i avganistanska vojska vode žestoke borbe za grad Laškar Gah, prestonicu provincije Helmand. Strateši gledano, ova bitka je veoma važna jer bi to mogao da postane prvi glavni grad neke provincije koji su Talibani osvojili. Hiljade ljudi je pobeglo u grad iz seoskih područja,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.