TALIBANI NAORUŽANI DO ZUBA SPREMAJU MARŠ NA KABUL: Zarobljeni avganistanski vojnici masovno prelaze na njihovu stranu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 17:38

TALIBANI NAORUŽANI DO ZUBA SPREMAJU MARŠ NA KABUL: Zarobljeni avganistanski vojnici masovno prelaze na njihovu stranu

Istorija se ponavlja, Avganistan se vraća u 1996. godinu

Nikada nećemo saznati šta bi Osama bin Laden rekao sadašnjim liderima Talibana kada bi video opšte rasluo i propast koja se poslednjih par nedelja odvija u redovima Avganistanske nacionalne amrije (ANA). Sve izgleda kao u leto 2014. godine za zapadu Iraka kada je kompletna 9. brigada iračke armije nestala za samo par dana pod naletom pripadnika Islamske države koji su krenuli u pohod uspostavljanja kalifata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Za nešto više od tri nedelje 30 okruga sa nebrojeno punktova i vojnih baza predalo se Talibanima. Vojnici i policajci su se masovno predavali, bez ispaljenog metka, a Talibani dolazili do ogormne količine vojne tehnike i pešadijskog naoružanja.

Newly recorded Afghan equipment losses for the past 24 hours:

2x M1117 ASV

14x M1151 HMMWV

34x M1152 HMMWV

27x Ford Ranger

17x Navistar International 7000 series

1x Front loader

1x Excavator

1x ATV

1x ZU-23 AA gun

— Oryx (@oryxspioenkop) June 22, 2021

Neki vojnici koji su se predali bili su likvidirani momentalno, a onda prekokret. Sve više vojnika u uniformama obrelo se u redovima Talibana. Naravno prethodno su pred mulama okajali grehe i priznali krivicu, a onda opet automat u ruke i udri dojučerašnje kolege i saborce.

Do sada broj zaplenjene tehnike je neverovatan - skoro 50 Hamvija u svim verzijama. Cifra zaplenjenih vozila je velika dok ukupan broj uništenih vozila je 161. Tu je još 27 Ford Ranger, 17 Navistar International 7000 series, 1 Front loader, 1 Excavator, 1 ATV, 1 ZU-23 protivavionski top. Međutim tu lista nije konačna. Krajem prošle nedelje zarobljeno je i 11 vučnih haubica D-30 kalibra od 122 mm kao i ogormna količina artiljerijskih projektila.

🇦🇫🏴‍☠️ Soldados y milicianos progubernamentales se rinden y se unen a los Talibanes en la provincia de Qunduz. pic.twitter.com/XCK2vwjcZN

— El Druso (@Eldruso) June 22, 2021

- Pentagon je jasno stavio do znanja da će sve američke trupe napustiti Avganistan, a povlačenje će biti izvršeno početkom septembra, čak i kada je došlo do porasta sukoba između avganistanskih snaga i talibana. Te dve stvari su stalne i neće se promeniti - saopštio je Pentagon.

Da ironija bude veća većina Talibana bori se trofejnim oružjem zaostalim iz rata sa Sovjetskim Savezom ili iz Drugog svetskog rata, a sad su dobili ogromnu količinu modernog oružja, sistema veza i terenaca koji će im omogućiti marš na Kabul.

Po svemu sudeći do septembra 2021. godine rat u Avganistanu osim možda krajnjeg severnog dela biće pod kontrolom Talibana kao i 1996. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.