TALIBANI ČEKALI I DOČEKALI: Nadiru sa svih strana, Ameri napuštaju Avganistan, u toku su žestoke borbe!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2021, 15:27

TALIBANI ČEKALI I DOČEKALI: Nadiru sa svih strana, Ameri napuštaju Avganistan, u toku su žestoke borbe!

Dva bombardera B-52 prate povlačenje američkih trupa

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Avganistana je u toku, a još dva bombardera B-52 raspoređena su u vazduhoplovnoj bazi Al-Udeid u Kataru da bi garantovala sigurnost odlazećih američkih trupa. Povlačenje se oseća kao napuštanje marionetske vlade Avganistana i njenih oružanih snaga.

Odmah pošto je počelo povlačenje, područja okruga Burka u Baglanu pala su pod kontrolu talibana nakon sukoba 4. maja. Lokalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zvaničnici preselili su svoje kancelarije u druga mesta u okrugu nakon što su talibani zauzeli neke delove okruga.

U međuvremenu, Džavid Bašarat, portparol provincijske policije, takođe je potvrdio incident rekavši: "Snage bezbednosti su se taktički povukle i pripremaju se za operacije u okrugu." Talibani tvrde da su zauzeli policijski štab, okružnu kancelariju vlade i nekoliko policijskih stanica.

2 additional @usairforce #B52s from @TeamMinot, arrived at Al Udeid Air Base, Qatar, May 4, to support @CENTCOM region in protecting U.S. and coalition forces as they conduct drawdown operations from Afghanistan. #AnywhereAnytime #B52uesday@USAFCENT @US_Stratcom @DeptofDefense https://t.co/f8HjoAfURU

— AFGSC (@AFGlobalStrike) May 4, 2021

Za dva dana, sve do 4. maja, talibani su izvršili velike napade u okrugu Baglan-e-Markazi. Avganistanske snage bezbednosti navodno su se borile protiv talibana tokom njihove ofanzive u južnoj provinciji Helmand, saopštili su zvaničnici i meštani.

Ataulah Afgan, šef provincijskog saveta Helmanda, rekao je da su talibani ofanzivu 3. maja pokrenuli iz više pravaca. Grupa je napala kontrolne punktove oko periferije pokrajinske prestonice Laškara Gaha, preuzimajući neke od njih, rekao je on.

Međutim, avganistanska vlada uzvraća udarce. Avganistanska vlada je saopštila da je ubila više od 60 talibanskih boraca u nizu ofanziva protiv te grupe nakon što je dan ranije preuzela kontrolu nad ključnom američkom vojnom bazom.

- Podržane vazdušnim udarima, lokalne snage su operacije sprovodile nezavisno, bez ikakve pomoći, saradnje ili učešća stranih trupa - rekao je Favad Aman, portparol ministarstva odbrane.

- Tokom poslednja 24 sata 62 talibana su ubijena, a 58 drugih je ranjeno u ovim operacijama - rekao je on.

Napadi su zahvatili nekoliko provincija na jugu, severoistoku i istoku regiona zahvaćenog ratom, sa fokusom na provinciju Gazni, jugozapadnom Kabulu, i južnoj provinciji Helmand, gde je američka vojska formalno predala kontrolu nad bazom "Antonika" vladinim snagama.

Aman je rekao da su operacije bile odgovor na talibanske "provokacije" i da su imale za cilj "uništavanje njihovih centara za planiranje, koji se koriste za napad na vladine snage".

U međuvremenu, Zabihulah Mudžahid, portparol talibana, optužio je Kabul da je "pokazao i testirao svoju snagu pokretanjem operacija na područja pod kontrolom talibana, prisiljavajući talibane da ih spreče i odgovore".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.