TAKO SE TO RADI U CIVILIZOVANIM ZEMLJAMA: Kažnjen 1.200 evra zbog fašističkog pozdrava!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAKO SE TO RADI U CIVILIZOVANIM ZEMLJAMA: Kažnjen 1.200 evra zbog fašističkog pozdrava!

Jedan Čeh kažnjen je zatvorom uslovno i sa 1.200 evra globe zbog nacističkog pozdrava na mitingu u Pragu.

Simpatizer čeških desnih ekstremista koji je na mitingu evropskih radikalnih nacionalista u Pragu krajem aprila dizao ruku u fašistički pozdrav "zig hajl" osuđen je danas u Pragu na pola godine zatvora uslovno, a mora da plati i kaznu 1.200 evra.

Slika mladog Čeha u uniformi sa vojničkom zelenom beretkom na glavi a rukom dignutom u fašistički pozdrav pojavila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se na Tviteru još tokom mitinga evropskih nacionalista 25. aprila i to povodom intervencije policije na Vaclavskom trgu u Pragu.

Uz nju je stajao komentara da dok češka policija hapsi antifašiste da ne ometu nacionaliste, pristalice ekstremista dižu nekažnjeno ruku u nacistički pozdrav.

- Optuženi je bio sasvim svestan šta je to neonacizam, šta je to nacistički pozdrav, šta je fašistički simbol. Ruku je digao u pozdrav "zig hajl" u nameri da javno izrazi simpatije prema neonacizmu, što proističe i iz toga kako je bio obučen i u kakvom okruženju je izvršio prestup", obrazložila je presudu sudija praškog suda Eva Šviglerova.

Sud, koji je uzeo u obzir i Mansfeldov profil na Fejsbuku, nije uvažio njegovu odbranu da je, kako tvrdi, digao ruku da umiri protivnice nacionalista koji su zviždali i skandirali.

Češka policija privela je 25. aprila 10 osoba zato što su bukom pištaljki i čegrtaljki pokušali da ometu miting evropskih nacionalista u Pragu koji je, kao i susret vođa evropskih nacionalističkih partija da razrade taktiku kako da oslabe Evropsku uniju nakon prolećnih izbora za Evropski parlament, organizovao u Pragu lider češke radikalne nacionalističke stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura.

Glavni gosti i govornici na mitingu na Vaclavskom trgu bili su istomišljenici Okamure iz Francuske i Holandije, Marin le Pen i Gert Vilders.

- Digao sam ruku gore ali da umirim one koji su bili preko puta. Ometali su demonstracije, zviždali su, provocirali. Nisam hteo da se potuku - pravdao se pred sudom Mansfeld, a doneo je i pismo od nekoliko stranih državljana sa izjavom da ga poznaju i da nije rasista ni ekstremista.

Pogledajte rezultate

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.