TAJNE NUKLEARNE BOMBE HLADNOG RATA: Mogle su da se nose u rancu, a imale su snagu skoro kao jedna bačena u Hirošimi! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2019, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNE NUKLEARNE BOMBE HLADNOG RATA: Mogle su da se nose u rancu, a imale su snagu skoro kao jedna bačena u Hirošimi! (VIDEO)

Njihov naziv bio je SADM, a bile su zapravo nuklearne bombe koje su bukvalno mogle da stanu u vojnički ranac.

U toku hladnog rata, američka vojska ih je imala desetak a specijalci su obučavani kako da se ubace u neprijateljske jedinice i aktiviraju ovo oružje.

Nakon Korejskog rata SAD je konstantno pokušavao da poveća veliku vojnu prednost koju je imao SSSR, pa je tako razvijao ne samo podmornice i rakete za uništavanja neprijatelja već i oružja kojima bi mali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << broj vojnika mogao da uništi stotine neprijateljskih boraca.

Bomba SADM je bila teško oko 27 kilograma, a mogla je da se nosi kao deo vojne opreme i koristili bi je specijalci i "foke". Oružje je bilo predviđeno za napade na aerodrome, industriju ali i bojno polje i to u cilju stvaranja radioaktivnosti kojoj ne bi mogli da priđu neprijatelji.

Veteran Mark Bentli je prošao obuku za korišćenje SADM i seća se kako su ih učili gde se bombe postavljaju na željene položaje i kako se pokreće tajmer.

On je znao da je bi njihovo aktiviranje bila samoubilačka misija jer je bomba imala snagu skoro kao jedna od one u Hirošimi, a tokom otkucavanja tajmera neko bi uvek morao da bude blizu da ga neprijatelj ne bi otkrio.

Ove bombe nikada nisu korišćene u borbi, ali je SAD planirao da ih upotrebi u Evropi ako bi Sovjeti pokrenuli invaziju. Srećom, otišle su "u penziju" 1989. godine a pretpostavlja se da Pentagon nije smatrao da bi bile mnogo uspešne u ratnom scenariju.

Naročito zato što je postojao određeni rizik je bi puno stvari moglo da krene pogrešnim putem tokom njihovog transporta ili pre izvođenja misije.

A postojao je i strah da bi neprijatelj mogao da proizvede slično oružje, što bi dovelo do nuklearnog nasilja na ratištima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.