TAČAN BROJ ŽRTAVA KAD PROĐE KORONA: Dr Kon otvorio nove nedoumice oko BROJA UMRLIH, oglasio se i Lončar

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 01:05

TAČAN BROJ ŽRTAVA KAD PROĐE KORONA: Dr Kon otvorio nove nedoumice oko BROJA UMRLIH, oglasio se i Lončar

Da li je od kovida 19 u Srbiji dosad preminulo 749 građana, koliko je zvanično prijavljeno, ili je taj broj, možda, i do tri puta veći, kao što je za Beograd pokazala računica dr Predraga Kona, sve dok se ne završi epidemija, i obrade svi podaci, može, izgleda, samo da se spekuliše.

U čemu je problem sa informatičkim sistemom, zbog kojeg je, kako je objasnio Kon, došlo do razlike u zvaničnim podacima i onome što pokazuju izveštaji sa terena, nije baš razjašnjeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ali, ono što niko u svetu definitivno ne osporava jeste da su sve evidencije o kovidu prilično orijentacione. Ne primenjuje se ista metodologija registrovanja u svim zemljama.

I dr Kon, koji kaže da je problem sa podacima o smrtnosti od kovida 19 u kompjuterskom programu, ukazuje na tu činjenicu:

- Samo da se zna, to se dešava u svakoj epidemiji - naglasio je Kon.- Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom periodu nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto, dakle negde od sredine juna on nije bio precizan.

Ono što se neposredno objavljuje, i što je u informatičkom sistemu jedna je stvar, rekao je Kon, a izvod podataka iz pisanog sistema - druga.

- Odgovornost prebacujem na informatičare koji su nam davali podatke koji nisu bili potpuno tačni - rekao je Kon. - Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu mesecu, jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno.

Koristeći statistiku i podatke Zavoda za javno zdravlje Beograda, Kon je od marta do juna našao 210 smrtnih ishoda kojima je kao neposredni ili osnovni uzrok smrti naveden kovid 19, a zvanično je prijavljeno 118 takvih slučajeva.

- Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i višak smrtnosti, u 102 slučaja od neoznačene pneumonije, dakle, nebakterijske - rekao je dr Kon. - Ne možemo da kažemo da su ta 102 smrtna ishoda bila od kovida, ali jedan znatan broj jeste.

Kon objašnjava da su podaci koje sada vidimo na sajtu covid.rs vrlo približni i vrlo tačni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da podaci koje je izneo epidemiolog Predrag Kon o smrtnosti od kovida 19 nisu konačni:

- Tek treba da se uradi revizija i da se oni provere - rekao je Lončar. - Kon je obrazložio da postoje podaci koji nisu ušli u sistem, ali da je saopštavano sve što su znali. Od čega je neko umro može da potvrdi samo obdukcija, a ona nije urađena nijednom pacijentu za koga se sumnja da je preminuo od kovida.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.