Svi koji su ušli u Srbiju - zdravi: Turisti iz Vuhana nastavili put ka Beogradu

Izvor: Večernje novosti, 28.Jan.2020, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi koji su ušli u Srbiju - zdravi: Turisti iz Vuhana nastavili put ka Beogradu

Reporteri "Novosti" dočekali grupu kineskih turista iz Vuhana. Kontrola na graničnom prelazu u Malom Zvorniku: sanitarni inspektori i ekipa Instituta „Batut“ pregledali su grupu turista Ekipa "Novosti" dočekala je oko 12 časova grupu od 28 Kineza iz pokrajine Vuhan, koji su stigli u Srbiju u okviru turističkog putovanja. U našu zemlju oni su ušli na graničnom prelazu kod Malog Zvornika, a prethodno obišli su Italiju, Hrvatsku i BiH. Sa maskama preko lica stigli su >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << autobusom zagrebačkih registarskih oznaka, ali čim su stupili u Srbiju listom su stavili do znanja da su protiv bilo kakvog fotografisanja. Na isti način postupili su i njihovi sunarodnici iz Šangaja i Pekinga, koji su nekoliko minuta ranije prošli "škodom" i mini busom i zaputili se na Frušku goru. Pored pripadnika granične policije Republike Srbije, koji su u svakom pogledu spremni za ove kontrole, na licu mesta bili su i nadležni iz svih nadležnih službi, uključujući i one od Zavoda za javno zdravlje u Šapcu i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Doktor Vladan Šaponjić, epidemoiolog Instituta "Batut", rekao nam je da je grupa od 28 Kineza dobila rešenje da se stavlja pod zdravstveni nadzor. Prema njegovim rečima, svi će biti pregledani relevantnim procedurama, a ukoliko bude utvrđeno da neko ima povišenu temperaturu ili respiratorne tegobe, predstoji mu lečenje na infektivnom odeljenju šabačke bolnice, gde je sve spremno za prijem. Naš sagovornik ističe da biti preduzete sve mere kako bi se blagovremeno ustanovilo da li je neko od putnika za izolaciju, kao i ko bez teškoća može da nastavi dalji put. Policajci granične policije sa pojačani merama zaštite, krajnje profesionalno, ljubazno i efikasno, obavili su kontrolu, a nikakvih tenzija nije bilo jer Kinezi znaju da se sve čini i u cilju njihove zdravstvene zaštite. Kako "Novosti" saznaju, Kinezi koji su ušli u Srbiju, na turističko potovanje po Evropi krenuli su pre izbijanja epidemije opasnog korona virusa. Kako inkubacija traje 2 do 12 dana, ne postoje indicije da je bilo ko od putnika oboleo, međutim, srpske službe stavile su u pripravnost sve svoje kapacitete, kao i ostale države kroz koje su prošli putnici sa Istoka. - Svi su dobili upustvo kako da se ponašaju u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba - kažu u Ministarstvu zdravlja. - Oni sutra nastavljaju put ka Budimpešti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Pregledali ih SANITARNI INSPEKTORI i ekipa iz INSTITUTA "BATUT": Svi Kinezi iz Vuhana koji su došli u Srbiju su zdravi

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2020

U našu zemlju oni su ušli na graničnom prelazu kod Malog Zvornika, a prethodno obišli su Italiju, Hrvatsku i BiH...Oko 12 časova grupa od 28 Kineza iz pokrajine Vuhan je stigla u Srbiju u okviru turističkog putovanja...Sa maskama preko lica stigli su autobusom zagrebačkih registarskih oznaka,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.