Svetu preti nestašica punjača za električne automobile

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2019, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetu preti nestašica punjača za električne automobile

Veliki svetski proizvođači automobila najavljuju ofanzivu vozila na struju, ali globalna infrastruktura punjača ne prati ove ambiciozne planove.

Dok se u razvijenom svetu benzinske stanice nalaze "na svakom koraku", punjači za električne automobile (EV) daleko su manje rasprostranjeni.

Nedostatak punjača naročito pogađa neka predgrađa velikih gradova i ruralne sredine, pa pojedini vlasnici automobila na struju moraju da prelaze desetine i desetine km do najbliže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stanice za dopunu baterija.

Istraživanje koje je na ovu temu sproveo Blumberg pokazalo je da se u svetu vozi oko 5 miliona električnih automobila, dok se globalna mreža punjača trenutno sastoji od 632.000 mesta za punjenje.

Dalja analiza otkriva da su ovi punjači koncentrisani uglavnom u državama i regijama gde su automobili na struju veoma popularni, pa se vlasnici EV koji putuju daleko od svog prebivališta mogu suočiti sa ozbiljnim problemom prilikom pokušaja da pronađu punjač tokom svog putovanja.

Čak i ako pronađu mesto za punjenje u blizini svoje maršrute, može se desiti da se suoče sa novim problemom.

Preko 66% postojećih punjača spada u kategoriju "sporih" i na njima je za svakih 15-ak km dodatne autonomije vozila potrebno provesti pola sata u punjenju baterija.

Kada je reč o mreži punjača, jedna od prepreka za dalje širenje je njihova neisplativost investitorima u sadašnjem trenutku kada električna vozila čine izuzetno mali procent ukupnog broja automobila na putevima. Zbog toga mnogi postojeći punjači nisu profitabilni.

Blumberg navodi da je u slučaju brzog punjača potrebno da se on koristi barem osam puta dnevno, kako bi bio isplativ vlasnicima.

Međutim, mnogi takvi punjači sada se koriste manje od pet puta na dan.

Ipak, neke kompanije, poput Tesle, planiraju širenje mreže punjača kako bi spremno dočekali najavljenu ekspanziju električnih automobila.

Tesla, recimo, ima u planu da već ove godine značajno proširi mreže svojih "superpunjača" u Evropi i Sjedinjenim Državama.

To je samo kap u moru, s obzirom da Međunarodna agencija za energiju procenjuje da će do 2030. širom sveta biti potrebno između 14 i 30 miliona javnih punjača za električna vozila, ukoliko do tada tržišno učešće novih automobila na struju dostigne prognoziranih 30%.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.